Metsät ovat pullollaan suppilovahveroita – suosittelemme, että keräät niitä talteen talvea varten.

Suppilovahvero (Cantharellus tubaeformis) on herkullinen sieni, joka kasvaa useissa osissa maailmaa, erityisesti Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Suppilovahverot kasvavat parhaiten sammaleisessa maastossa, kuten kuusikoissa – olemme havainneet, että suppilovahverot viihtyvät erityisen hyvin kallionkielekkeiden juurella, johon kosteutta kerääntyy tavallista enemmän.

Sateisen kesän ja syksyn vuoksi suppilovahveroita voi parhaimmillaan löytää suuria määriä pieneltäkin alueelta.

Kokosimme alle tietoja suppilovahveron terveyshyödyistä ja ravintoarvoista:

Ravintoarvot (100 grammaa raakaa suppilovahveroa kohti):

  • Energia: noin 27 kilokaloria
  • Hiilihydraatit: noin 6 grammaa
  • Proteiini: noin 2 grammaa
  • Rasva: noin 0,4 grammaa
  • Ravintokuitu: noin 2 grammaa
  • Vitamiinit ja kivennäisaineet: suppilovahvero sisältää runsaasti B-vitamiineja, erityisesti B2-vitamiinia (riboflaviini), B3-vitamiinia (niasiini), ja B5-vitamiinia (pantoteenihappo). Se sisältää myös D-vitamiinia ja kivennäisaineita, kuten kaliumia, fosforia ja kuparia.

Tässä muutamia suppilovahveron terveysvaikutuksia:

  1. Ravintorikas: Suppilovahvero on ravintorikas sieni, joka tarjoaa monia tärkeitä ravintoaineita, erityisesti B-vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä energiantuotannolle ja aineenvaihdunnalle.
  2. D-vitamiini: Suppilovahvero on yksi harvoista sienistä, jotka voivat tuottaa D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta. D-vitamiini on tärkeä luuston terveydelle ja immuunijärjestelmän toiminnalle.
  3. Antioksidantit: Sienet, mukaan lukien suppilovahverot, sisältävät antioksidantteja, kuten beetakaroteenia ja C-vitamiinia, jotka auttavat suojaamaan kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
  4. Matala kaloripitoisuus: Suppilovahverot ovat vähäkalorinen ruoka, mikä voi auttaa painonhallinnassa.

Suppilovahverot tulee kypsentää ennen syömistä, sillä raakana ne voivat ärsyttää vatsaa ja ruoansulatusta. Muista aina tunnistaa sienet takuuvarmasti ennen keräämistä.

Jaa uutinen Facebookissa, jotta mahdollisimman moni hyötyisi tästä superhyvästä luonnonantimesta!