Vihersalaatti on niin tavallinen ruokalisuke lautasella ettei moni edes mieti miksi sitä kannattaa lautaselle lapata. Totuus kuitenkin on että vihersalaatti on painoonsa nähden ravintoköyhää ja kilohinnaltaan erittäin kallista. Miksi syömme sitä – ja kannattaisiko ehkä lopettaa? Jos Washington Postiin aiheesta kohua nostattaneen jutun kirjoittanutta Tamar Haspelia on uskominen niin kaikki salaatinsyöminen tulisi lopettaa välittömästi.

 

Haspelian mukaan salaatit eivät ole vain ravintoköyhiä ja kalliita, vaan ne ovat myös petollisia: Ravintoloissa myytävät salaatit ovat monesti kalori- ja rasvapitoisempia kuin vastaavanhintaiset pihviannokset. Syy tähän on salaatin epäterveellisissä lisukkeissa, jotka itseasiassa muodostavat käytännössä koko annoksen – lehtisalaatti on vain ”hämäystä” jolla kaloripitoisia kastikkeita syötetään asiakkaille, jotka luulevat tilaavansa ”terveellisen ja kevyen salaatin”.

 

Salaatit kokonaan pois?

Helsingin Sanomat otti ja kysyi kotimaisen asiantuntijan mielipidettä. Ravitsemuskirjailija Pirjo Saarnia ymmärtää salaattikritiikin, mutta asettelee sanansa kuitenkin maltillisemmin kuin Haspelia. Lehtisalaatilla, kurkulla ja tomaatilla on kyllä paikkansa, mutta suomalaiset syövät niitä Saarnian mukaan jokseenkin liikaa.

Saarnia suositteleekin vaihtamaan raa’at vihannekset vähintään kerran viikossa höyryttymällä kypsennettyihin vihanneksiin, jotka ovat vatsaystävällisempiä – ja ainakin tomaatin osalta myös ravinteikkaampia.

 

 

Katso myös:

Parempia salaattiherkkuja

 

 

Lähde: HS

 


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia