Rakastatko niin paljon juustoa että toivoisit hautautuvasi sen sekaan? Siinä tapauksessa sinulla ja 3200 vuotta sitten eläneellä egytiläisellä päälliköllä on jotain yhteistä.

Eräät arkeologit kaivoivat esiin egyptiläisen ”Pthames” -nimisen päällikön haudan vuonna 2010. Tutkijat selvittivät mitä korkea arvoisen päällikön haudassa oikein oli ja samalla he löysivät ruukun, joka oli täynnä kovaa valkoista materiaalia – myöhemmin kävi ilmi että aine oli juustoa, journal of Analytical Chemistry kirjoittaa.

Tutkijat saivat selville että ruukussa oli jonkin sortin ruokaa, mutta saivat lopulta selville että se oli lampaan- ja vuohdenmaidosta valmistettua juustoa.

Ohessa kuva bruselloosi -bakteerista. 

Wikipedia Commons / Larry Stauffer, Oregon State Public Health Laboratory

Tutkijat havaitsivat juustossa maitoperäisen bakteerin, joka aiheuttaa tappavan bruselloosi infektion. Tutkijat olivat siis ilmeisesti löytäneet 3000 vuotta vanhan ruokamyrkytykseen kuolleen potilaan. Bruselloosia tavataan edelleen eri puolilla maailmaa. Bakteeri aiheuttaa kuumeilua, laihtumista, särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta eri puolilla kehoa. Bruselloosi on jopa aseistettu toisen maailmansodan jälkeen, kun Yhdysvallat kokeili sitä kemiallisissa asekokeissa.

Tutkijat jatkavat Pthamesin haudan tutkimista, on kuitenkin selvää että kyseessä on historiallsiesti merkittävä löytö – toivottavasti juusto päätyy museoon suuremman yleisön nähtäväksi!

Parhaat juustot kypsyvät pitkään, mutta yli 3000 vuotta kypsynyt maitotuote on luultavasti liikaa hartaimmallekin juuston ystävälle. 

Jaa uutinen Facebookissa, jotta ystäväsi saavat lukea tästä mielenkiintoisesta löydöstä. 

Lähde: foodbeast.com