Aamiaiseen liittyy monia uskomuksia ja harhaluuloja.

Tässä niistä kuusi.

1. ”Kunnon aamiaisen syöminen ehkäisee ylipainoa”

Aamiaista on totuttu pitämään päivän tärkeimpänä ateriana, koska sen uskotaan olevan tärkeässä roolissa mm. aineenvaihdunnan ”starttaamisessa” aamulla (ks. kohta 2). Tutkimusten mukaan tämä ei kuitenkaan näytä pitävän paikkaansa: Aamiainen on vain yksi ateria muiden joukossa, ja oleellisinta on että ruoka on keskimäärin ravitsevaa ja terveellistä.

2. ”Aamiainen saa aineenvaihdunnan toimimaan”

Bathin yliopiston tutkimuksen mukaan aamiaisen syöminen ei kiihdytä aineenvaihduntaa käytännössä ollenkaan, eli aamiaisen syöminen ei siis auta polttamaan sen enempää kaloreita kuin aamiaisen väliinjättäminen.

3. ”Aamiaisen syöminen ehkäisee herkutteluhimoa myöhemmin päivällä”

Erään tutkimuksen mukaan sekä aamiaista syöneet että aamiaisen väliin jättäneet koehenkilöt söivät päivän aikana keskimäärin yhtä paljon kaloreita. Aamiaisen skipanneet söivät siis kyllä lounaalla enemmän kuin aamiaisen nauttineet, mutta kokonaiskalorimäärä oli päivän päätteeksi sama.

4. ”Aamiainen = aamuinen ruokakooma”

Erään tutkimuksen mukaan aamiainen ei suinkaan aiheuta ruokakoomaa (ainakaan jollet ylensyö), vaan se antaa enemmän energiaa päivän alkuun. Tutkimuksessa havaittiin, että aamiaista syöneet koehenkilöt liikkuivat enemmän kuin he jotka eivät syöneet aamiaista. Aamiaisen syöneet koehenkilöt polttivat viitisensataa kilokaloria enemmän päivässä kuin he jotka eivät syöneet aamiaista.

5. ”Jos juot liian paljon kahvia aamulla, kärsit nestevajauksesta”

On totta että kahvi on diureetti, eli se stimuloi virtsan eritystä. Kahvin sisältämä vesi (ja maito tai kerma) kuitenkin antavat kehollesi enemmän nestettä kuin poistavat sitä. Kahvin nettovaikutus kehoosi on siis kuitenkin nesteyttävä.

6. ”Kaikkien tulisi syödä aamiaista”

Aamiaisrutiinit ovat yksilöllisiä siinä missä muutkin ruokailutottumukset. Aktiivisesti liikuntaa harrastaville aamiaista voi suositella yleisesti, mutta muiden kannattaa suhtautua aamiaiseen terveellä järjellä: Syö jos maistuu, jätä väliin jos ei.

 

Katso myös:

Aamiaisinspiraatiota

 

Lähteet: RealSimple, CNN, Cosmopolitan

Kommentit

kommenttia