Kahvi on suomalaisten kansallisjuoma, johon liittyy paljon mystiikkaa ja myyttejä.

Tässä kuusi simppeliä kysymystä, jotka tuntuvat niin yksinkertaisilta, ettei niitä välttämättä kehtaa edes kysyä kahvilan työntekijöiltä. Nämä kahvifaktat sinun on hyvä tietää.

1. Vaalea paahtoaste vs. tumma paahtoaste

Vaalea paahtoaste tuo kahvipavun maut paremmin esiin. Vaaleapaahtoinen kahvi on kuin mediumiksi paistettu sisäfilepihvi: maku on vivahteikkaampi. Maku on makeampi kuin tummapaahtoisessa.

Tumma paahtoaste ei automaattisesti tarkoita ”vahvempaa” makua, mutta yleensä maku on kuitenkin voimakkaampi ja kitkerämpi kuin vaaleapaahtoisissa kahveissa. Kyse on samanlaisesta erosta kuin vaaleissa IPA-oluissa ja tummissa stouteissa: makuerot ovat moninaisia ja vivahteikkaita. Tummassa kahvissa ei voimakkaammasta mausta huolimatta ole enempää kofeiinia kuin vaaleassa, kofeiini nimittäin haihtuu pois kun papua paahdetaan pidempään.

2. Arabica-pavut vs. Robusta-pavut

Arabica: Noin 70 % maailman kahvista valmistetaan Arabicapavuista. Arabica-pavuissa on n. puolet Robusta-papujen kofeiinimäärästä. Maku on pehmeämpi ja makeampi kuin Robustassa. Pääosa Arabicasta kasvatetaan Etelä-Amerikassa.

Robusta: Karkeasti ottaen loput maailman kahvista (30 %) on Robustaa. Robusta kasvaa haastavammissa oloissa kuin Arabica, mutta tuloksena on kitkerämpi, voimakkaampi maku kuin Arabicassa. Pääosa Robustasta kasvatetaan Afrikassa.

3. Espresso vs. suodatinkahvi

Espresso valmistetaan puristamalla kuumaa vettä kovalla paineella hienoksi jauhetun, tummapaahtoisen kahvijauheen läpi. Tämän valmistusmetodin ansiosta espresson päälle muodostuu hienojakoista vaahtoa, cremaa.

Suodatinkahvissa on kupillista kohden kofeiinia hieman vähemmän kuin espressossa, mutta suodatinkahvia tulee helposti juotua enemmän. Tästä syystä kofeiininsaanti suodatinkahvista on yleensä suurempaa.

4. Caffé latte vs. Cappuccino

Caffé lattessa on enemmän vaahdotettua maitoa kuin cappuccinossa, mutta vain pieni maitovaahtokerros kahvin päällä.

Cappuccinossa on paljon maitovaahtoa kahvin päällä, mutta kokonaisuutena maku on vähemmän kermainen kuin caffé lattessa.

5. Caffé latte vs. Café au lait

Caffé latten ja Café au laitin tärkein ero on, että latte valmistetaan espressosta, au lait suodatinkahvista. Molemmat valmistetaan tummapaahtoisesta kahvista.

6. Espresso vs. Expresso

Espresso tarkoittaa italiaksi ”nopeaa”

Expresso voidaan suomentaa seuraavasti: ”Olen juntti, mutta voisinko silti saada espresson, kiitos”

 

Katso myös:

Lisää kahvijuttuja

Lähde: Ilovecoffee