Nyt jos koskaan on syytä tarkkailla sähkönkulutusta sen hinnan ollessa pilvissä. Myös ruoan hinta on noussut merkittävästi vuoden aikana. Kun ruoan hintaa tarkastellaan, tulee ottaa huomioon myös sen valmistukseen käytettävä sähkö ja sen hinta. Annamme muutaman helpon vinkin, millä säästät keittiössä niin sähklaskussa kuin ruoanlaittokuluissakin.

1. Vältä uunin käyttöä

Uuni on keittiön yksi suurimmista sähkösyöpöistä. Sen vuoksi kannattaa välttää uunin käyttöä ruoanvalmistuksessa. Energiaa nimittäin kuluu sievoisesti, kun ensin uuni eli iso metallinen laatikko lämmitetään ja sen jälkeen sillä kypsennetään ruokaa usein vähintään tunnin ajan. Lisäksi vanhempi ja huonosti eristetty uuni voi haihduttaa lämpöä. Suurin yksittäinen säästöteko onkin vähentää uunin käyttöä, niin että sitä käytetään vain erityistilaisuuksissa.

Uunin sijaan kannattaa käyttää esimerkiksi mikroaaltouunia tai airfryeria. Nämä kuluttavat uunia vähemmän energiaa. Etenkin mikrot ovat energiatehokkaita.

2. Muista käyttää kattilassa kantta

Kun teet ruokaa liedellä, niin muista käyttää aina kattilassa kantta. Kannen avulla lämpöä ei haihdu turhaan. Kansi säästää jopa 30 prosenttia energiaa verrattuna siihen, että kantta ei käytetä. Myös kattilan koko on tärkeää valita oikein. Valitse ruoan kokoon mitoitettuna oikean kokoista kattilaa.

3. Käytä jääkaappia ja pakastinta energiatehokkaasti

Keittiön kylmälaitteet vievät reilusti energiaa. Niiden käytössä kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja, joiden avulla voit vähentää sähkölaskua.

  • Jäähdytä ruokaa tarpeeksi ennen jääkaappiin laittoa. Talvella kannattaa jäähdyttää ruoka ulkona kannen alla täysin kylmäksi ennen jääkaappiin laittoa. Lämpimän ruoan jäähdyttäminen käyttää enemmän sähköä.
  • Jos sulatat pakasteita, nosta ne tarpeeksi ajoissa sulamaan jääkaapin puolelle. Se auttaa jääkaappia pitämään optimaalisen lämpötilansa vähemmällä energialla.
  • SULJE JÄÄKAAPIN OVI HETI.
  • Sulata jääkaappisi ja pakastimesi säännöllisesti, koska kertynyt jää vaatii koneelta enemmän energiaa.

Lähde: MTV.fi

Kuva: Loes Klinker / Unsplash

Jaa energiansäästövinkit kavereillesikin!