Näin valmistat ravintolatasoista riisiä jokaisella kerralla.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi ravintolassa tarjoiltu riisi on aina parempaa kuin kotona keitetty riisi? Syy tähän on yksinkertainen. Ravintolassa valmistettu riisi valmistetaan eri tavalla kuin kotona valmistettu riisi, mutta miten?

Lue vinkit alapuolelta ja tulet onnistumaan kotonasi!

Huuhtelu ja liotus

Riisi täytyy huuhdella ja liottaa, jotta ylimääräinen tärkkelys huuhtoutuu pois. Riisin huuhtelun ansiosta siitä ei tule tahmeaa ja samalla myös ylimääräiset kemikaalit huuhtoutuvat.

Pitkäjyväistä riisiä ei tarvitse huuhdella, mutta sen sijaan tummaa riisiä tulisi liottaa 30-60 minuuttia.

Yön yli haudutettu riisi sulaa paremmin vatsalaukussasi, lyhentää keittoaikaa ja vähentää arseenin sekä fytiinihapon määrää riisissä.

Fytiinihappo estää kehoa imemästä ravintoaineita, kuten magnesiumia ja kalsiumia.

Kokeilla on tapana liottaa riisiä 20-30 minuuttia ennen keittämistä.

Veden määrä

Ihmiset tekevät yleisimmän virheen veden määrän kanssa. Pitkäjyväisen-, basmati- ja jasmineriisin sekaan tulisi lisätä vettä noin 1½ – 1¾ -kertainen määrä riisin määrään nähden.

Tumman riisin kanssa tulisi käyttää vettä kaksinkertainen määrä riisin nähden.

Keitto

Lisää riisin sekaan 1 rkl voita tai oliiviöljyä sekä 1 tl suolaa. Kuumenna riisi keskilämmöllä kiehumispisteeseen, älä käytä kantta.

Kun riisi kiehuu, laske lämpötilä alhaiselle tasolle, lisää kansi ja keitä noin 15-20 minuutin ajan. Liotettua riisiä tulee yleensä keittää vain noin 10 minuutin ajan.

Liottamaton tummaa riisiä tulisi hauduttaa kattilassa kannen kanssa 45-50 minuutin ajan. Liotettua tummaa riisiä keitetään noin 20 minuuttia, kannen kanssa.

Huom! Älä kurkista keittämisen välissä kattilaan. Kurkistamisen seurauksena höyry vapautuu ja unelma täydellisestä riisistä menee pilalle. Riisin sekaan voi myös lisätä mausteita, kuten kasvislientä, lisää suolaa, voita jne.

Täydellisen riisin keittäminen ei ole vaikeaa, muutamaa avainkohtaa lukuunottamatta.

Jaa vinkit Facebookissa ja kokeile niitä myös itse, hyvää ruokahalua!