Et ole tuomittu pyörimään sängyssä joka ilta. Kokeile näitä yksinkertaisia ​​vinkkejä parempaan uneen. Univinkit ovat oikeastaan aika yksinkertaisia. Jos unirytmisi on päin honkia, niin lähde korjaamaan sitä. Lisäksi päivittäinen fyysinen aktiivisuus edesauttaa hyvää unta.

Hyviä yöunia voivat häiritä monet eri tekijät – työstressi ja perhevelvollisuudet, sairaudet jne.. Ei olekaan ihme, että laadukas uni on joskus vaikeaa. Et ehkä pysty hallitsemaan untasi häiritseviä tekijöitä. Voit kuitenkin omaksua tapoja, jotka edistävät parempaa unta.

1. Luo säännöllinen unirytmi

Pidä kiinni uniaikataulusta. Varaa nukkumiseen kahdeksan tuntia. Suositeltu unen määrä terveelle aikuiselle on vähintään seitsemän tuntia. Useimmat ihmiset eivät tarvitse kahdeksaa tuntia sängyssä ollakseen hyvin levänneet.

Mene nukkumaan ja nouse samaan aikaan joka päivä, myös viikonloppuisin. Johdonmukaisuus vahvistaa kehosi uni-valvesykliä.

Jos et nukahda noin 20 minuutin kuluessa nukkumaanmenosta, poistu makuuhuoneesta ja tee jotain rentouttavaa kuten lue kirjaa tai kuuntele rauhoittavaa musiikkia. Mene takaisin nukkumaan, kun olet väsynyt. Toista tarvittaessa, mutta pyri säilyttämään nukkumisaikataulusi ja heräämisaikasi.

2. Kiinnitä huomiota siihen, mitä syöt ja juot

Älä mene nukkumaan nälkäisenä tai liian täynnä. Vältä erityisesti raskaita tai suuria aterioita muutaman tunnin sisällä nukkumaanmenosta. Epämukava tunne saattaa pitää sinut hereillä. Nikotiinia, kofeiinia ja alkoholia tulisi myös välttää. Nikotiinin ja kofeiinin stimuloiva vaikutus kestää tuntikausia ja voi häiritä unta. Ja vaikka alkoholi saattaakin saada sinut tuntemaan olosi uneliaaksi se tutkitusti heikentään unen laatua.

3. Luo rauhallinen uniympäristö

Pidä huoneesi viileänä, pimeänä ja hiljaisena. Valolle altistuminen iltaisinvaikeuttaa nukahtamista. Vältä siis kirkkaiden näyttöjen pitkäkestoista käyttöä juuri ennen nukkumaanmenoa, kuten puhelimen selaamista sängyssä.

Harkitse pimennysverhojen, korvatulppien, tuulettimen käyttöä luodaksesi itsellesi sopivan uniympäristön. Rauhoittavien toimintojen tekeminen ennen nukkumaanmenoa, kuten kylpy tai rentoutumistekniikoiden käyttö, saattaa edistää parempaa unta.

4. Rajoita päiväunia

Pitkät päiväunet voivat häiritä yöunta. Rajoita päiväunet maksimissaan tuntiin ja vältä nukkumista myöhään iltapäivällä. Jos kuitenkin työskentelet öisin, saatat joutua nukkumaan myöhään päivällä ennen työvuoroa, jotta saat kuitattua univelkasi.

5. Lisää fyysistä aktiivisuutta päiviisi

Säännöllinen liikunta voi parantaa unta. Päivittäinen ulkoilu tukee hyvää unta. Vältä kuitenkin liiallista aktiivisuutta lähellä nukkumaanmenoa. Rauhallinen liikunta kuten jooga tai kevyt kävelylenkki ennen nukkumaanmenoa sen sijaan ovat oikein hyviä ilta-aktiviteetteja.

6. Hallitse stressiä ja huolia

Yritä ratkaista huolesi ennen nukkumaanmenoa, jos se on mahdollista. Kirjoita huolipäiväkirjaan ajatuksesi ennen nukkumaanmenoa ja aseta se sitten sivuun huomista varten. Stressinhallinta saattaa auttaa. Aloita perusasioista, kuten prioriteettien asettamisesta ja tehtävien delegoimisesta. Meditaatio ja syvähengitys voivat myös lievittää ahdistusta. Ohjattuja meditaatioita voi kuunnella esimerkiksi ilmaiseksi netissä.

Lähde: mayoclinic.org

Kuva Tim Kraaijvanger Pixabaystä

Jaa nämä hyödylliset univinkit kaikille kavereillesi!