Kaupan sipulihyllyllä voi mennä sormi suuhun, mikä näistä onkaan paras. Moni valitsee perinteisen keltaisen sipulin ruokaan kuin ruokaan, vaikka oikeasti sipulin valinnalla on merkitystä. Lisäksi moni tuntee valkosipulin ja punasipulin, mutta esimerkiksi hopeasipulit, makeat sipulit tai salottisipulit voivat olla uusia tuttavuuksia monelle. Sipuleiden maulla ja ominaisuuksilla on eroja, ja ne vaikuttavat valmistamaasi ruokaan.

Keltasipulia kutsutaan monissa ohjeissa pelkästään sipuliksi ja se on yleisin käytetty sipulilaji. Sen maku on raakana voimakas ja kitkerä, mutta kypsennettäessä maku pehmenee ja siihen tulee makeutta. Tämä sipuli sopii erinomaisesti pata- ja uuniruokiin.

Makea sipuli on isokokoinen ja makean makuinen sipuli, joka sopii raakana esimerkiksi salaattiin tai hamppariin.

Punasipuli on monipuolinen sipuli, ja sitä voikin käyttää sekä raakana että kypsennettynä erilaisiin ruokiin. Maultaan se muistuttaa paljon keltasipulia, mutta sen hieno väri koristaa aterian. Marinoituna se on erityisen hyvää.

Salottisipuli on maultaan hienostuneempi kuin keltasipuli, ja monet kokit käyttävät sitä perinteisen sipulin sijaan ruoanlaitossa. Ranskalaisessa keittiössä salottisipulia käytetään erityisesti. Kokeile tätä esimerkiksi kastikkeisiin ja pataruokiin.

Hopeasipuli on pieni, pyöreä ja ohutkuorinen. Se on maultaan mieto ja sopii esimerkiksi salaatteihin raakana. Ulkonäkönsä vuoksi siitä saa leikattua sieviä pyöreitä sipulirenkaita aterioiden koristeiksi.

Kuva: Shutterbug75 Pixabaystä

Jaa sipulitietoutta myös muille kotikokeille somessa!