Jos riisi kuuluu viikoittaiseen tai jopa päivittäiseen ruokavalioosi, suosittelemme seuraamaan asiantuntijoiden ohjeita, jotta vältät mahdollisen ruokamyrkytyksen.

Uudelleen lämmitetyn riisin syöminen voi johtaa helposti ruokamyrkytykseen, jos toimit väärin, Iso-Britannian terveysviranomaiset varoittavat.

Ongelmana ei ole riisin uudelleen lämmittäminen, mutta se kuinka käsittelet sitä alunperin. Keitettyäsi riisiä, sen ei tulisi seistä lämpimässä yli tuntia. Keittämätön riisi voi sisältää pieniä määriä Bacillus cereus -bakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

Kyseinen bakteeri voi selvitä riisin keittämisestä ja mitä kauemmin se pääsee olemaan huoneenlämmössä, sitä todennäköisemmin se leviää ja pääsee aiheuttamaan ruokamyrkytyksen.

Jos syöt pilaantunutta riisiä, niin saatat tuntea muutamien tuntien kuluttua turvotusta, pahoinvointia ja ripulia.

Onneksi on olemassa yksinkertainen neuvo, jonka avulla vältät riskin:

Vaihtoehto 1: Keitä vain sen verran riisiä kuin aiot syödä.

Vaihtoehto 2: Jos aiot lämmittää riisin myöhemmin, siirrä se jääkaappiin mahdollisimman nopeasti, NHS ohjeistaa. Riisi ei saisi olla huoneenlämmössä yli tuntia.

Ylimääräinen riisi tulisi syödä viimeistään seuraavana päivänä (sen säilyttäminen monen päivän ajan ei ole suositeltavaa, valitettavasti). Riisiä ei saa missään nimessä lämmittää uudestaan yhtä kertaa enempää.

Lyhyesti sanottuna: älä jätä riisiä huoneenlämpöön yli tunniksi — kehosi kiittää sinua.

Minulla on ollut tapana säilyttää keitettyä riisiä jääkaapissa jopa 4 päivän ajan. Ei siis ihme, jos vatsani on silloin tällöin turvonnut ja sekaisin. 

Jaa tätä tietoa eteenpäin, sillä moni ei tiedä riisin potentiaalisesta riskistä aiheuttaa ruokamyrkytys. 

Lähde: prevention.com