Tiesitkö että karjalanpiirakka ja riisipiirakka eivät ole suinkaan sama asia?

Karjalanpiirakka on saanut 2000-luvun alussa Aito Perinteinen Tuote (ATP) -nimisuojan. Se tarkoittaa, että jos valmistaja haluaa kutsua riisipiirakoitaan karjalanpiirakoiksi, on tämän valmistettava piirakat tiettyä säädöstä noudattaen. Säädöstö on laadittu karjalanpiirakan perinteisen valmistusmenetelmän mukaiseksi, ja se löytyy Euroopan Neuvoston asetuksesta nro 2082/92.

Mitä säännöt sitten sanovat?

Tässä kolme merkittävää tekijää, jotka erottavat riisipiirakan karjalanpiirakasta:

1. Paistoaika

Karjalanpiirakka kuuluu paistaa 250 – 300 Celsiuksen lämmössä 15 – 20 minuuttia. Jos paistolämpötila on pienempi ja paistoaika pidempi, piirakka ei ansaitse karjalanpiirakka-nimitystä. Korkealla paistolämpötilalla ja lyhyellä paistoajalla karjalanpiirakasta saadaan rapeapintainen.

2. Reunojen rypytys

Karjalanpiirakoiden reunat käännetään täytteen päälle ja rypytetään. Jos rypytysvaihe jää pois, kyseessä on jälleen pelkkä riisipiirakka.

3. Täytettä 2/3, kuorta 1/3

Karjalanpiirakan ”ihannemitat” ovat kaksi kolmasosaa täytettä ja yksi kolmasosa kuorta. Kuoren tulee siis olla verrattain ohut.

Täytteen ja kuoren valmistusaineiden suhteen säädökset antavat varsin paljon vapautta valmistajille jotka tähtäävät karjalanpiirakka-statukseen: Täyte voi koostua riisin lisäksi ohrasta tai porkkanan ja lantun kaltaisista juureksista. Kuoreen kelpaa vehnäjauho tai ruisjauho.

 

 

Katso myös:

Karjalanpiirakkaherkkuja

 

 

Lähde: Euroopan Yhteisöjen Virallinen Lehti


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia