Kahviin liitetään monenlaisia väittämiä joiden todenperäisyys on usein kyseenalainen. Tässä viisi yleistä väittämää.

 

 

1. Kahvi addiktoi

Osin totta. Asiantuntijoiden ja tiedeyhteisön mielipide on melko yhtenevä: Kahvi ei addiktoi samalla tavalla kuin esimerkiksi alkoholi tai huumeet. Lievää addiktiota kahvi voi kuitenkin aiheuttaa – onhan kahvittelu tapanakin monilla varsin syvälle selkäytimeen pinttynyt. Kahvia tai kofeiinia ei kuitenkaan virallisesti lasketa ”oikeisiin” addiktioihin.

 

 

2. Kahvi aiheuttaa stressiä

Kahvi stimuloi keskushermostoa ja stressihormoni kortisolin eritystä, mutta vain hetkellisesti. Kahvi ei aiheuta pidempikestoista stressitilaa kehoon.

 

 

3. Kahvi aiheuttaa unettomuutta

Muutama kupillinen kahvia päivässä ei aiheuta unettomuutta. On toki syytä huomioida, että kofeiinin poistuminen kehosta kestää useita tunteja. Viidessä tunnissa keho on poistanut puolet nauttimastasi kofeiinista. Älä siis juo kahvia illalla, jos koet sen häiritsevän untasi – tässä suhteessa kahvinjuontiin liittyy paljon yksilöllisiä eroja.

 

 

4. Kahvi auttaa painonpudottamisessa

Totta! Kahvi kiihdyttää aineenvaihduntaa, mikä auttaa kehoasi myös polttamaan kaloreita nopeammin. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti kiihdyttää aineenvaihduntaa jopa 11 %. Tämän lisäksi kahvi ehkäisee näläntunnetta. Kolmantena bonuksena kahvin on todettu myös vauhdittavan rasvamolekyylien palamisreaktiota kehossa!

 

 

5. Kahvinjuonti aiheuttaa osteoporoosia

Kahvilla ja osteoporoosilla eli luukadolla on hyvin heikko yhteys, mutta kahvin ei voida sanoa aiheuttavan sitä. Tärkeimpiä syitä osteoporoosin kehittymiselle ovat D-vitamiinin ja kalsiumin puute, liian vähäinen liikunta, alipaino, estrogeenitason alhaisuus ja geneettinen alttius. Tutkimusten mukaan kohtuullisella kahvittelulla ei ole käytännössä mitään vaikutusta osteoporoosin kehittymiseen, varsinkin jos kahvi nautitaan tilkalla maitoa. Itse asiassa kahvin on todettu monissa tutkimuksissa olevan varsinainen terveysjuoma: Se ehkäisee mm. diabetesta ja Alzheimerin tautia.

 

 

Katso myös:

Lisää kahvijuttuja

 

 

Lähteet: Fitnea, Fox

Kuva: Ewan Munro

Kommentit

kommenttia