Jokainen painoaan tarkkaileva tietää, että kaloreiden vähentäminen on avain painonhallintaan.

Moni ei kuitenkaan tule miettineeksi, että tavalla jolla kaloreidensaantia rajoitetaan on huomattavasti merkitystä. Itse asiassa aterioiden väliinjättäminen näyttää olevan jopa haitallista painonhallinnan kannalta, vaikka näin kaloreita voikin vähentää.

Aterioiden väliinjättäminen altistaa jopa diabetekselle

Ohion yliopistossa tehdyssä hiirikokeessa havaittiin, että aterioiden väliinjättäminen – siis eräänlainen päivänsisäinen paasto – aiheuttaa hiirien elimistössä insuliinipiikkejä. Pidemmällä aikavälillä näillä hiirillä havaittiin myös insuliiniresistenssiä – hiiret olivat siis muuttumassa diabeetikoiksi. Hiirien paino kyllä laski, mutta se palasi nopeasti ennalleen kun hiiret palasivat tavalliseen ateriarytmiin. Tavalliseen ateriarytmiin palattuaan hiirille alkoi myös kertyä vartalolle rasvaa, joka on diabetekselle altistava riskitekijä.

Vaikka kyseessä oli vasta hiirikoe, niin samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu myös aiemmin. Erään tutkimuksen mukaan aterioiden väliinjättäminen altistaa myös epäterveelliselle herkuttelulle – vaikutus on siis myös osin psykologinen.

Katso myös:

Lisää ruokaan ja painonhallintaan liittyviä juttuja

 

Lähde: Medical Daily

Kommentit

kommenttia