Ilmastonmuutos tekee näistä ruuista kalliita vuoteen 2050 mennessä

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa tiettyjen ruokien hintoihin enemmän kuin toisiin.

Huffington Post keräsi listan ruoista ja elintarvikkeista, jotka todennäköisesti kärsivät ilmastonmuutoksen vaikutuksista eniten vuoteen 2050 mennessä. Huononevat satonäkymät tietysti tulevat näkymään myös näiden elintarvikkeiden hinnoissa.

Ilmastonmuutos tekee näistä ruuista kalliita:

Kahvi

Ilmastonmuutos lisää kahvipensaan pahimman biologisen vihollisen, kahviruosteen (”coffee rust”) leviämistä. Kun kahviruoste pääsee leviämään, niin se aiheuttaa laajoja satotappioita. Guatemalassa on kahviruosteen vuoksi nostettu jopa kansallinen hätätila.

Suklaa

Kaakaopuu on lämpötilavaihteluille herkkä kasvi. 70 % maailman kaakaopuuviljelmistä sijaitsee Länsi-Afrikassa, missä ilmastonmuutoksen vaikutukset myös näkyvät jo ilmaston lämpenemisenä. Ongelma on, että Länsi-Afrikka on pääosin hyvin tasaista maaperältään, joten kaakaon viljeleminen viileämmässä vuoristossa ei ole mahdollista. Ilmaston ennustetaan nousevan 2,3 astetta vuoteen 2050 mennessä, joten suklaan hintojen ennustetaan nousevan räjähdysmäisesti satonäkymien huonontuessa.

Ranskalaiset viinit

Ilmaston lämpeneminen uhkaa myös viinirypäleitä. Pessimistisempien skenaarioiden mukaan Cabernet ja Merlot -lajikkeet saattavat olla historiaa vuosisadan puoliväliin mennessä.

Omenapiirakka

Yhä vain lyhenevä talvi uhkaa myös omenapuita, koska ne tarvitsevat kylmää talvea kukkiakseen keväällä. Omenapuiden geneettinen alkuperä on maissa, joissa talvi on aina ollut kylmä, joten lämpimiin talviin sopeutuvien omenapuulajikkeiden kehittelyssä voi vielä tulla kiire.

Banaanit

Myös Costa Ricassa on jouduttu julistamaan kansallinen hätätila elintärkeiden satomenetysten vuoksi. Tällä kertaa kyse on banaaneista, joita hyönteiset ja sienitaudit ovat syöneet ennätyksellisissä määrin. Ilmiön uskotaan johtuvan ilmastonmuutoksesta.

 

Lähde: Huffington Post