IL: Makeisvero poistuu – näin se näkyy karkkilaskussasi

 

Paljon kohua herättänyt makeisvero poistuu käytöstä vuoden 2017 alussa. Syy piilee Euroopan Komission ilmoituksessa, jonka mukaan makeisvero oli alun alkaenkin valtiontukisääntöjen vastainen. Makeisvero saikin aikaan varsin erikoisen ilmiön: Makeisyhtiöt alkoivat kehittää tutuista tuotemerkeistään keksiversioita, koska keksit oli rajattu veron ulkopuolelle.

Makeisveron tarkoitus on ollut valtiontaloudellinen. Esimerkiksi tänä vuonna sen avulla arvioidaan kerättävän noin 109 miljoonaa euroa valtion kirstuun.

 

Eniten halpenevat kilohinnaltaan edulliset makeiset

Käytännössä makeisveroa on peritty yksittäisen tuotteen hinnasta 95 senttiä kilogrammalta tai 11 senttiä litralta. Käytännössä makeisvero kallisti siis eniten kilohinnaltaan edullisia makeisia. Nyt kun vero poistuu, niin vastaavasti eniten halpenevat kilohinnaltaan edulliset makeiset.

Iltalehden haastattelemien elintarvikealan asiantuntijoiden mukaan makeisveron poistumisen vaikutusta makeisten hinnoitteluun on vaikeaa etukäteen arvioda. Tämä johtuu siitä, että viimekädessä kauppiaat hinnoittelevat myymänsä tuotteet miten parhaaksi näkevät. Karkea arvio kuitenkin on, että tuotteet halpenevat 10 – 50%.

 

Kindermunat halpenevat vain aavistuksen, makeissekoitukset roimasti

Iltalehti teettämän laskelman perusteella näyttää siltä, että esimerkiksi Kindermunat halpenevat vain pari prosenttia – onhan niiden kilohinta huikeat 49 euroa. Myös jäätelöiden kohdalla muutokset jäävät muutamiin prosentteihin, koska litrahintainen makeisvero on huomattavasti alempi kuin kilohintana laskettava.

Huomattavasti enemmän halpenevat makeissekoitukset. Esimerkiksi Haribo Click Mix ja Jumbo Remix -pussit molemmat halpenevat pyöreät 15 %.

 

Mitä sinä olet mieltä makeisveron poistamisesta? Kommentoi!

 

 

Katso myös:

Makeisinspiraatiota

 

 

Lähde: Iltalehti

Kuva: Tiia Monto


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.