Raikkaan ja terveellisen kurkun tulisi olla osa jokaisen arkipäiväistä ruokavaliota.

Vanha kunnon kurkku kuuluu lähes jokaisen arkiruokaan – ja hyvä niin. Kurkku on yksi terveellisimmistä kasviksista, joita Suomessa kasvatetaan. Tämän lisäksi kurkku on erittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen ruoanlaitossa.

Tässä muutamia syitä, miksi kurkun tulisi olla osa jokapäiväistä ruokavaliotasi.

Se nesteyttää kehoasi

Riittävä nesteytys on yksi terveen elimistön perusedellytyksistä. Erityisesti kesäaikaan nesteentarve kasvaa, jolloin veden juomisen lisäksi on hyvä saada nestettä myös ruoasta. Kurkku on koostumukseltaan 95,2 % vettä, joten se on erittäin tehokas nesteyttäjä.

Se tukee sydämen terveyttä

Tehokkaan nesteytysominaisuuden lisäksi kurkku sisältää kaliumia, joka on erittäin tärkeä suola. Liian alhainen kaliumpitoisuus veressä voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä ja verenpaineen kohoamista. Sopivan suolatasapainon ylläpitäminen ennaltaehkäisee sydänsairauksia ja verenpaineongelmia.

Se tukee elimistön taistelua syöpää vastaan

Kurkku sisältää fisetiinia, eli flavonoidia, jonka on tutkimuksissa todettu estävän syöpäsolun normaalia jakautumista. Lisäksi fisetiinilla on tehokkaita tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia. Kasvit luovat fisetiinia suojautuakseen taudinaiheuttajilta ja sieni-infektioilta.

Entä kuinka saat lapset syömään kurkkua ja muita vihanneksia?

Mielestäni paras tapa opettaa lapset syömään vihanneksia on se, että jaksaa nähdä hieman vaivaa esillepanon kanssa. Kauniisti leikatut ja muotoillut vihannekset näyttävät paljon herkullisemmalta kuin perinteiset siivut tai kuutiot. Tämän ansiosta lapset maistavat ja oppivat syömään terveellisemmin.

Katso oheiselta videolta, kuinka teet kurkusta upean kukan, joka hämmästyttää myös vieraasi!