Tiesitkö, että suomalaisilla kotitalouksilla menee keskimäärin 400 euroa kuussa ruokaan?

Koska ruoanlaitto on iso menoerä, sitä kannattaa hieman suunnitella etukäteen. Tässä seitsemän vinkkiä joiden avulla säästät sievoisen summan!

1. Suunnittele ostosreissusi

Suunnitelmallisuus vaatii hieman viitseliäisyyttä mutta säästää pitkän pennin. Tee siis aina ostoslista ennen ruokakauppaan lähtemistä ja pitäydy siinä. Keskitä ostoksesi 2 – 3 kertaan viikossa ja varmista ettet mene kauppaan nälkäisenä.

Pyri välttämään kioskeilla ja huoltoasemilla shoppailua – ne kun ovat yleensä rutkasti kalliimpia kuin isommat kaupat.

2. Valmista kerralla enemmän ja pakasta

Samaa ruokaa ei tarvitse (eikä kannatakaan) syödä useita päiviä peräkkäin. Kauho ruoka sopiviksi annospusseiksi ja pakasta ne myöhempää käyttöä varten. Kun valmistat ruokaa kerralla enemmän, säästät raaka-ainekuluissa ja ajankäytössä.

3. Vertaa aina kilohintaa

Tarjoustuotteiden värikkäät merkinnät saattavat huijata ja suuri pakkaus ei aina olekaan edullisin vaihtoehto – totuuden näet vain vertaamalla kilohintoja.

4. Älä heitä ruokaa biojätteeseen

Ylimääräisistä raaka-aineista voit valmistaa esimerkiksi omelettia, pizzaa, sosekeittoa tai risottoa. Älä myöskään heitä pois perunankuoria – niistä voit valmistaa herkullisia perunaveneitä – katso ohjeet täältä!

5. Mieti päivittäisiä heräteostoksiasi

Päivittäin ostettu noutokahvi maksaa helposti yli 200 euron verran vuodessa. Kerran viikossa kotiin tilattu perhepizza maksaa puolestaan lähes 1 00o euroa vuodessa!

Kannattaa myös hankkia oma, kankainen ostoskassi: Jos ostat jokaisena arkipäivänä uuden muovikassin kaupasta, tähän kuluu noin 65 euroa vuodessa – säästät siis kohtalaisen summan ja luontoa kun muistat aina ottaa oman kassisi kauppaan mukaan.

6. Vie välillä eväät töihin

Lounastauko on mukavaa viettää sosiaalisissa merkeissä ravintolassa, mutta joskus kannattaa pitää eväspäiviä. Säästät pitkän pennin ja saatat syödä terveellisemminkin.

7. Vaihda murot puuroon

Kauraleseiden ja aamiaismurojen kilohintojen erotus on tyypillisesti jopa kymmenkertainen. Säästät siis rutkasti – ja syöt terveellisemmin – kun vaihdat aamiaismurot puuroon. Katso täältä kaurapuuron tuunausniksejä!

 

Katso myös:

Lisää vinkkejä keittiöön

Lähde: Martat

Kommentit

kommenttia