Raskasmetallit ovat ympäristössä ja ruoassa lymyäviä aineita, jotka kertyvät kehoon pikkuhiljaa.

Kehon oma puolustusjärjestelmä pystyy taistelemaan niitä vastaan tiettyyn rajaan asti, mutta suuret altistukset voivat aiheuttaa vakavia sairauksia, kuten syöpää.

Tässä viisi tapaa vähentää altistumistaan raskasmetalleille ruokavalion kautta.

1. Heitä pois lyijymaalipintaiset astiat

Vuosikymmeniä vanhat keraamiset kulhot ja keltaiseksi maalatut valurautapannut ja -kattilat on usein pinnoitettu lyijymaalilla. Etenkin jos tällaisten tavaroiden maalipinta on lohkeillut, ne kannattaa viedä kaatopaikalle.

2. Pese aina vihannekset

Vaikka vihannekset olisivat ilmatiiviissä pakkauksessa, ne tulisi aina pestä. Näin vähennät altistustasi mm. lyijylle.

3. Vältä alumiinifolion käyttöä ja alumiinipannuja

Ruokien suojaamiseen kannattaa käyttää alumiinifolion sijaan lasi- tai muovipintaisia tuotteita, koska alumiinia voi imeytyä foliosta ruokaan. Samaten Alumiinikattiloiden ja -astioiden käyttöä kannattaa välttää.

4. Syö sisävesikaloja kohtuudella

Hauki, ahven, kuha ja made sisältävät kaikki siinä määrin elohopeaa, että niitä ei tulisi syödä ainakaan joka päivä. Rajoita näiden kalojen syöminen korkeintaan pariin annokseen viikossa.

5. Syö monipuolisesti

Kadmium on raskasmetalli, joka ei poistu elimistöstämme missään muodossa. Sitä siis kertyy tasaiseen tahtiin koko elämämme ajan, erityisesti munuaisiimme. Kadmiumia on lähes kaikkialla: Viljavalmisteissa, pähkinöissä, siemenissä ja vihanneksissa. Eniten sitä on kuitenkin sisäelimissä (erit. munuaisissa), katkaravuissa ja sienissä. Koska kaikki edellämainitut ruoat ovat kuitenkin muilta osin terveellisiä, tulisi niitä pyrkiä syömään kohtuudella ja monipuolisesti. Turvallinen raja pähkinöiden ja siementen syömiseen on n. kaksi ruokalusikallista eli noin 30 grammaa päivässä.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: HS