Uusi tutkimus korostaa riittävän proteiinin saannin merkitystä terveyden ylläpitämisessä ja ikääntymiseen liittyvien sairauksien ehkäisyssä. Tutkimuksen mukaan erityisesti kasvipohjaiset proteiinit ovat eduksi terveydelle.

Tutkimus kattoi lähes 30 vuoden seurannan 49 000 amerikkalaisnaisesta, jotka olivat 38–59-vuotiaita tutkimuksen alkaessa vuonna 1984. Heidän ruokavaliotaan ja terveydentilaansa tarkkailtiin neljän vuoden välein.

Havaintojen mukaan runsaasti proteiinia sisältävää ruokavaliota noudattavat naiset välttyivät useammin yhdeltätoista eri pitkäaikaissairaudelta ja mielenterveysongelmilta. Heidän fyysinen ja kognitiivinen toimintakykynsä säilyi myös paremmin. Kuitenkin, nämä hyödyt korostuivat erityisesti niillä naisilla, joiden ruokavalio sisälsi enemmän kasvipohjaista ja vähemmän eläinperäistä proteiinia. Naiset, jotka söivät paljon eläinproteiinia, sairastuivat pitkäaikaissairauksiin muita todennäköisemmin.

Vaikka vastaavia tuloksia on saatu aikaisemmissakin tutkimuksissa, on vaikea erottaa proteiinin vaikutusta muista ruokavalion tekijöistä. Kasviproteiinia suosivat saavat myös muita kasvisruoan terveyshyötyjä, mikä voi vaikuttaa tuloksiin. Toisaalta runsaasti eläinproteiinia sisältävä ruokavalio liittyy usein korkeampaan kovien rasvojen saantiin, mikä voi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tämä tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Asiasta uutisoi ennen meitä Iltasanomat.

Lisää siis ruokavalioosi kasvipohjaisia proteiininlähteitä kuten papuja, kikherneitä, soijaa ja tofua, mikäli haluat ennaltaehkäistä ikääntymiseen liittyviä sairauksia!

Jaa tämä tieto myös ystävillesi!