Grillaus ja terveellisyys harvoin kulkevat käsi kädessä.

Monien mielikuvissa grillaus tarkoittaa kevyesti kärähtäneitä makkaroita ja tiriseviä pihvejä. Grillata voi kuitenkin terveellisestikin.

Tässä viisi vinkkiä joilla teet kesän lempipuuhasta astetta terveellisempää.

1. Harjaa grilliritilä aina ennen käyttöä

Grilliritilään ja paistotasolle jää jokaisen grillailusession päätteeksi palanutta töhnää, joka kannattaa harjata messinkiharjalla pois. Palaneet ruoanpalat tarttuvat grillaamiisi ruokiin. Palaneessa ruoassa on PAH-yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa jopa syöpää.

2. Valitse vaaleampaa lihaa punaisen sijaan

Miltä kuulostaisi grillattu kananrinta tomaatti-avokadosalaatin kera? Kana ja kala ovat terveellisempiä valintoja kuin esimerkiksi naudanliha, koska niissä on vähemmän tyydyttynyttä rasvaa. Erityisen epäterveellisiä ovat prosessoidut lihavalmisteet kuten makkarat. Suosi siis oikeaa lihaa ja mielellään kanaa ja kalaa ennemmin kuin punaista lihaa. Tsekkaa Herkkusuun parhaat kana– ja kalareseptit.

3. Grillaa miedolla lämmöllä

On parempi kypsyttää grilliruoat miedolla lämmöllä ja vähän kauemmin, kuin kovalla lämmöllä nopeasti. Kovassa lämmössä pihviin tulee kyllä rapea pinta, mutta seurauksena on usein myös kärähtäminen. Palanut pihvi ei ole vain ikävän makuinen, sen sisältämät PAH-yhdisteet ovat myös terveydelle haitallisia.

4. Marinoi

Uusimpien tutkimusten mukaan marinoiminen ehkäisee haitallisten PAH-yhdisteiden syntymistä grillatessa jopa 96 %!

5. Grillaa kasviksia

Kasvikset ovat erinomaista grillattavaa myös terveysvaikutustensa kannalta, koska niihin ei muodostu grillattaessa haitallisia yhdisteitä yhtä helposti kuin lihoihin.

 

Katso myös: Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Huffington Post

Kommentit

kommenttia