Monet tietävät, että suklaa on koiralle myrkkyä.

Melko harva kuitenkaan tietää, että itse asiassa varsin moni muukin ihmisten ruoka on haitallista ihmisen parhaalle ystävälle. FoodBeast kokosi listan ruoista joiden syöttämistä karvaiselle kaverillesi tulisi välttää viimeiseen asti.

12 ihmisten ruokaa, jotka ovat vaarallisia koirallesi:

Suklaa

Mitä tummempaa, sen pahempi koirallesi. Suklaan sisältämä metyyliksantiini aiheuttaa mm. oksentelua, lihaskramppeja, vatsakipuja ja jopa kuoleman

Maito

Maito ei ole suoranaisesti hengenvaarallista, mutta monet koirat ovat laktoosi-intolerantteja. Tämän vuoksi maitotuotteiden syöttäminen koiralle ei ole suotavaa.

Juusto

Kuten maidossa, juustossa on entsyymejä joita koiran suolisto ei osaa pilkkoa. Seurauksena voi olla ripulia, ilmavaivoja ja vatsakipuja.

Sipuli

Sipulit vahingoittavat koirien veren punasoluja. Sipulien syöminen voi heikentää koiran kuntoa ja pahimmassa tapauksessa johtaa verensiirtotarpeeseen. Harva koira himoitsee tuoreita sipuleja, mutta esimerkiksi kastikkeen seassa sipulia voi vahingossa syöttää koiralleen.

Parapähkinä

Parapähkinöiden on todettu aiheuttavan voimakkaitakin myrkytysoireita koirissa, mm. takajalkojen toimintakyvyn menetystä, oksentelua ja tärinää.

Valkosipuli

Valkosipulin vaikutus koiriin on samankaltainen kuin sipulilla, mutta moninkertaisesti pahempi.

Rypäleet

Rypäleet voivat pahimmillaan aiheuttaa koirassa kuolemaan johtavan munuaisten toimintahäiriön 3 – 4 päivää syömisen jälkeen. Lievempiä oireita ovat ripuli ja oksentelu. Vaikutus vaihtelee koiraroduittain ja -yksilöittäin.

Avokado

Avokadossa on persin-nimistä myrkkyä, joka voi olla koiralle vaarallista suurina määrinä syötynä. Suurin riski piilee kuitenkin avokadon isossa siemenessä, joka voi nieltynä tukkia koiran suoliston.

Omenan kara

Omenan karassa on ehkä maailman tunnetuinta myrkkyä, syanidia. Ihmisille omenankaran syanidipitoisuus ei tee käytännössä mitään, mutta koirissa karan syanidi voi aiheuttaa mm. hengitysvaikeuksia ja jopa sydänkohtauksen.

Hiivataikina

Älä ikinä jätä hiivataikinaa lojumaan nälkäisen labradorin nähden keittiösi pöydälle. Taikina turpoaa koiran mahassa ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa suolistorepeämän. Hyvälläkin onnella saat tuulettaa kotiasi vielä pitkään – koirasi ilmavaivat tulevat olemaan ennenkokemattomat.

Kahvi

Kuten monet muutkin aineet, kahvin kofeiini vaikuttaa koiraan voimakkaammin kuin ihmiseen. Kuvittele itse miltä tuntuisi saada moninkertaiset kofeiiniöverit – tuloksena on tärinää, hyperventilaatiota ja rytmihäiriöitä. Koira voi jopa kuolla kofeiiniin, joten jätä kahvit tarjoamatta karvaiselle kaverillesi.

Pekoni

Runsaasti rasvaa sisältävät ruoat – kuten pekoni- eivät sovi koirille. Liika rasvansaanti voi aiheuttaa koiralle monenlaisia ruoansulatusongelmia ja haiman vajaatoimintaa.

 

Yllä luetellut ruoat vaikuttavat koiriin erilailla riippuen niiden rodusta, koosta ja yksilöllisistä ominaisuuksista. Varan vuoksi on kuitenkin suotavaa pitää koira kaukana mainituista ruoista.

 

Lähde: FoodBeast