Tämä tuo ihanat muistot lapsuudesta.

Muistatko vielä lapsuuden kesät, kun maailma oli täynnä ihmeitä ja herkkuja saattoi löytää kotipihaltakin? Tällä kertaa en puhu marjapensaista, vaan herkulliesta ja hieman kirpeästä ketunleivästä eli käenkaalista. Näitä tuli lapsena napsittua suoraan maasta joka kesä, mutta täytyy myöntää, että edellisestä kerrasta on tainnut kulua jo muutama vuosikymmen. Jostain syystä tämä herkku tuli nyt mieleeni ja nyt kuola valuen mietin, mistä näitä voisin löytää.

Jos ketunleipä on sinullekin tuttu vain lapsuuden retkiltä, ehkä on aika ottaa tämä tuttu kasvi uudelleen käyttöön. Tässä seitsemän herkullista ja monipuolista tapaa ottaa ketunleipä osaksi arjen ja juhlan tarjoiluja.

1. Mausteeksi salaatteihin

Ketunleivän raikkaan hapan, sitruunainen maku antaa upean säväyksen vihersalaattiin. Ripottele lehtiä valmiin salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.

2. Koristeeksi voileipäkakkuihin ja annoksiin

Ne hennot, valkoiset kukat ja heleänvihreät lehdet näyttävät hurmaavilta esimerkiksi voileipäkakun päällä tai alkupalalautasella.

3. Virkistäviin kesäjuomiin

Lisää ketunleivän lehtiä ja kukkia kivennäisveteen tai mehuun, ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin. Tuloksena on kauniin näköinen ja raikkaan kirpeä juoma.

4. Kastikkeisiin ja keittoihin

Silppua ketunleivän lehtiä keittoihin tai kastikkeisiin juuri ennen tarjoilua. Se antaa ruoalle mukavaa happamuutta sitruunan tapaan.

5. Luonnon oma C-vitamiiniboosti

C-vitamiinipitoisuudeltaan ketunleipä on vaikuttava: jopa 150 mg/100g! Pienikin määrä tuo terveyttä tukevan lisän ruokavalioon. Näitä kannattaa siis napostella ihan vaikka tällaisenaan.

6. Luonnon rohtona

Vanhan kansan mukaan murskattuna ketunleipä lievittää haavojen ja palovammojen kipua. Sitä on myös käytetty sisäisesti mm. yskään ja kuumeeseen.

7. Kiillottamaan metallia

Tässäpä yllättävä käyttötarkoitus: ketunleivän hapokkailla lehdillä voi kiillottaa metalliesineitä!

Ketunleipää ei kannata syödä suuria määriä kerralla, sillä ne sisältävät runsaasti oksaalihappoa.

Lähde: Martat