Yle uutisoi, että Raision Rehutehdas ja Suomen Rehun Turun tehdas ovat ottaneet geenimuunnellun soijan käyttöön tänä keväänä. Geenimuunneltua soijaa käytetään sika- ja siipikarjarehun valmistuksessa. Syy GMO-soijan käyttöönotolle on tuttu: edullisempi hinta.

Geenimuunnellun soijan osuus Suomeen tuodusta soijasta on tähän asti ollut 15 prosentin luokkaa. Muualla maailmalla GMO-soijan osuus on jopa 95 %. Muuntelemattoman soijan kasvatuspinta-ala pienenee jatkuvasti maailmalla, joten geenimuunneltu soija yleistynee väistämättä myös Suomessa.

Viranomaiset eivät vaadi yrittäjiä merkitsemään tuotepakkauksiin tai ravintolamenuihin tietoa siitä onko elintarvikkeen valmistuksessa käytetty geenimanipuloitua soijaa vai ei. Ylen haastattelema Suomen Rehun Turun tehtaan tehdaspäällikkö Jarno Erkamaa toteaa, ettei GMO-soijan käytöllä ole todettu turvallisuusriskejä. Hän myös toteaa, että ravintoloiden liha on jo useiden vuosien ajan ollut pääosin GMO-soijalla kasvatettua.

 

Mitä mieltä sinä olet geenimanipuloiduista elintarvikkeista? Tulisiko elintarvikeyhtiöt ja ravintolat velvoittaa merkitsemään GMO:ta sisältävät tuotteet?

 

Tsekkaa myös Herkkusuun (luontaiset) soijareseptit!

 

Lähde: Yle

Kuva: Scott Bauer

Kommentit

kommenttia