Alkoholista tärkeää tutkimustietoa….

Moni suomalaisvanhempi ajattelee että jo alaikäisen lapsen voi antaa maistaa alkoholia, kunhan se tapahtuu vanhempien valvovien silmien alla. Yhdysvaltalaistutkimus kuitenkin kyseenalaistaa tämän uskomuksen: Tutkimustulosten mukaan lapsi näyttää koukuttuvan alkoholiin sitä todennäköisemmin mitä nuorempana hän maistaa sitä.

Mitä aiemmin alkoholia maistaa, sitä todennäköisemmin se jatkossakin maistuu

Tutkimuksessa seurattiin 561 alaikäistä oppilasta ja heidän alkoholinkäyttöään kolmen vuoden ajan. Tuloksia analysoitaessa otettiin huomioon alkoholin maistelun aloittamisajankohdan lisäksi mm. suvussa mahdollisesti esiintyvä alkoholismi ja lasten luonteenpiirteisiin liittyvät seikat.

Näistä tekijöistä huolimatta tuloksissa näkyi selvä yhteys: Mitä nuorempana lapsi aloitti alkoholin maistelun, sitä todennäköisemmin hän joi ikätovereitaan enemmän alkoholia kolmen vuoden kuluttua.

Suomalaistutkija samoilla linjoilla

THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo allekirjoittaa yhdysvaltalaistutkimuksen johtopäätökset: Lasten ei tulisi juoda alkoholia, edes kokeiluluontoisesti. Raitasalon mukaan vastaavia tutkimuksia ei ole Suomessa tehty, mutta niiden tulokset olisivat todennäköisesti samansuuntaisia.

”18 vuotta on lainmukainen ikäraja, mitä ennen lapselle ei alkoholia kannata tarjota. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että alkoholi on haitaksi aivojen kehittymiselle eikä lapsen maksa pysty käsittelemään alkoholia.” Raitasalo toteaa.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Lisää alkoholiasiaa
 

Lähde: Iltalehti, Journal of Studies on Alcohol and Drugs

Kommentit

kommenttia