Moni kärsii turvotuksesta vatsan seudulla. Turvotusta on monenlaista: Hitaasti kehittyvää keskivartalolihavuutta ja hetkellistä ruoka-aineiden aiheuttamaa ”pömpötystä”.

Helsingin Sanomat haastatteli ravitsemusterapeutti Mikko Rintaa selvittääkseen mistä turvotus johtuu.

 

Rasva pois liikkumalla, pömpötys ruokia vaihtamalla

Jos vatsa vaikuttaa jatkuvasti isolta, on Rinnan mukaan paras lääke liikunta. Hetkelliseen turvotukseen voi kuitenkin olla monenlaisia syitä. Näitä ovat mm. ruoka-aineyliherkkyydet, laktoosi-intoleranssi, keliakia ja ns. FODMAP-hiilihydraatit. FODMAP-hiilihydraatit ovat fermentoituvia, ne siis alkavat käydä vatsassa. Tällaisia – sinänsä terveellisiä – hiilihydraatteja saa mm. pavuista, herneistä ja kaaleista.

Miksi yleensä niin miehisenä pidetty keskivartalolihavuus on sitten yleistynyt myös naisten keskuudessa viime vuosina? Rinnan mukaan kyse on mitä luultavimmin stressistä, alkoholista ja tupakoinnista – näissä kaikissa lihavuudelle altistavissa tekijöissä naiset ovat kirineet miehiä.

 

Rinta suosittelee arkiliikuntaa lääkkeeksi niin lyhytaikaiseen kuin pidempäänkin kestäneeseen turvotukseen. Liikunta olisi kuitenkin Rinnan mukaan tärkeää saada osaksi arkea niin ettei se muutu stressinaiheuttajaksi.

 

 

Katso myös:

Lisää vinkkejä turvotuksen eliminoimiseksi

 

 

Lähde: HS

Kuva: lululemon

Kommentit

kommenttia