Tehokkaimmat vinkit ovat usein myös simppeleitä.

Tässä kahdeksan simppeliä leivontavinkkiä – pistä jakoon myös leipurikavereille!

1. Käytä huoneenlämpöisiä ainesosia

Useimmissa resepteissä käytetään huoneenlämpöistä voita (ja mahdollisesti muita ainesosia). Kyseessä ei ole pelkkä suositus, vaan elämää huomattavasti helpottava asia – jokainen kylmää voita blendannut tietää tämän.  Jos siis aiot leipoa huomenna, nosta tänä iltana voi ja kananmunat huoneenlämpöön niin ne ovat juuri sopivia kun siirryt leivontapuuhiin.

2. Voitele kunnolla

Mitä voihin tulee, niin sitä ei todellakaan kannata säästellä – varsinkaan jos kyse on paistovuoan voitelemisesta. Levitä voita kunnolla ja tarkasti joka kohtaan – näin ehkäiset kiinnipalamiset. Sama pätee jauhojen sirotteluun: Levitä kunnon kerros jauhoa joka puolelle. Varmista myös että jauhoa tulee kohtiin joista pidät vuokaa kiinni.

3. Hanki hyvä keittiövaaka

Monia ruokia voi valmistaa soveltaen annettua reseptiä, mutta leivonnassa tämä ei käy useinkaan päinsä: Leivistä tulee sitkeitä ja kakuista lättänöitä jos määrät eivät mene oikein. Siksi kannattaakin investoida laadukkaaseen keittiövaakaan – sen avulla saat määrät prikulleen oikein.

4. Osta pienissä pakkauksissa jos leivot harvoin

Ruokasooda, leivinjauhe, hiiva, vehnäjauhot… monet eivät voisi edes kuvitella että edellämainituilla tarvikkeilla on parasta ennen -päiväys, mutta totuus on että nämä tuotteet säilyvät hyvinä yllättävän lyhyen aikaa. Tästä syystä harvakseltaan leipovan ei kannata ostaa isoa määrää jauhoja kerralla pahentumaan kaappiin.

5. Tee asiat siinä järjestyksessä mitä reseptissä lukee

Kaikki ainesosat päätyvät kuitenkin samaan kulhoon, joten miksei niitä kaataisi kaikkia sinne kerralla? Tätä virhettä ei kannata tehdä, koska järjestyksellä on väliä. Esimerkiksi sokeri ja voi tulisi sekoittaa keskenään ennen kananmunien ja muiden kosteiden ainesosien lisäämistä siksi, että voin sisältämä rasva laajenee vispattaessa. Sokeri puhkoo rasvamolekyylejä, minkä vuoksi seokseen muodostuu ilmakuplia. Ilmakuplat takaavat leivonnaisten kuohkeuden – jos siis teet tämän vaiheen puolivillaisesti, tuloksena voi olla lättänöitä leivonnaisia.

6. Älä jätä suolaa pois

Vaikka suola ei olekaan kovin trendikäs raaka-aine tällä hetkellä, niin sitä ei kannata koskaan jättää kokonaan pois. Keksitaikinan kaipaama puoli teelusikallista suolaa ei aiheuta kenellekään verenpainetautia, mutta suolan poisjättäminen taatusti kyllä maistuu kekseissä. Kekseistä tulee usein liian makeita tai tylsän makuisia. Suola ei siis välttämättä ole mukana reseptissä tehdäkseen herkusta ”suolaisempaa”, vaan se voi yksinkertaisesti korostaa valmisteilla olevan herkun ominaisia makuja.

7. Älä säädä paistoajan ja -lämpötilan kanssa

Jos reseptissä lukee että ”paista 150 asteessa 20 minuuttia”, niin älä edes yritä hoitaa hommaa 10 minuutissa ja 250 asteen lämpötilalla. Tällainen MacGyvermäinen touhuilu johtaa vain lässähtäneisiin herkkuihin tai ulvoviin palohälyttimiin.

8. Korvaa raaka-aineita harkiten

Valkoiselle sokerille on vaikka miten paljon terveellisempiä (ja ”terveellisempiä”) korvikkeita, kuten erilaisia siirappeja ja makeutusaineita. Mikään näistä aineista ei kuitenkaan vastaa tekstuuriltaan ja paistovaikutuksiltaan kiteistä sokeria. Sokeri nimittäin tuo leivonnaisiin paljon muutakin kuin vain makeutta – se vaikuttaa leivonnaisten muotoon, väriin ja suutuntumaan.

Katso myös:

Lisää leivontainspiraatiota

Lähde: BonAppetit

Kommentit

kommenttia