Kuntoilija, pidä nämä ruoat mielessä!

Urheilijan kannalta loistavia ruokia ovat erityisesti seuraavat…

Ennen liikuntasuoritusta:

1. Kaurapuuro

Hiilihydraatit ovat lihastesi paras ystävä silloin kun olet valmistautumassa liikuntasuoritukseen. Kaikki hiilihydraattilähteet eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä. Erityisen hyviä hiilihydraatteja saat täysjyvästä, ja erityisesti täysjyväkaurasta. Kauran beetaglukaani-kuitu ja hitaasti imeytyvät hiilihydraatit pitävät verensokerisi tasaisena koko urheilusuorituksen ajan.

Katso täältä kaurapuuron tuunausniksejä!

2. Kahvi

Kahvia kannattaa hörppiä ennen urheilusuoritusta. Eräässä Illinoisin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että kahvia ennen suoritustaan juoneet kilpapyöräilijät kärsivät vähemmän lihasvaivoista suorituksensa aikana kuin he jotka eivät kahvia juoneet. Lue täältä lisää kahvin vaikutuksista liikuntasuorituksiin ja painonpudotukseen.

Liikuntasuorituksen aikana:

3. Mantelit

Saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta mitä enemmän urheilet, sitä enemmän kehoosi muodostuu haitallisia vapaita radikaaleja. Antioksidantit korjaavat vapaiden radikaalien aiheuttamia tuhoja, ja mantelit ovat erinomainen antioksidanttien lähde: Niistä saat mm. flavonoideja, fenolihappoja ja E-vitamiinia kätevässä ja maistuvassa muodossa.

4. Rusinat

Unohda proteiinipatukat – ota rasiallinen rusinoita liikuntasuorituksesi tueksi! Rusinat ovat todellisia energiapakkauksia – niistä saat luonnollisia hiilihydraatteja ja muita tärkeitä hivenaineita, kuten kaliumia. Riittävä kaliumin saanti on tärkeää: Syömällä kaliumia esimerkiksi rusinoiden muodossa ehkäiset tehokkaasti lihaskramppeja.

5. Vesi

Luulitko tarvitsevasi energiajuomia? Olet mitä luultavimmin väärässä. Alle tunnin kestäviin liikuntasuorituksiin riittää hyvin pelkkä vesi, etenkin jos napsit edellämainittuja rusinoita ja manteleita suorituksesi aikana.

Liikuntasuorituksen jälkeen:

6. Lohi

Tiesitkö että D-vitamiinin riittävä saanti on kriittistä myös lihasten kasvattamisen ja ylläpidon kannalta? Lohi on yksi luomakunnan parhaista D-vitamiinin lähteistä. Lisäksi se on erinomaisen terveellinen proteiinin ja hyvien rasvahappojen lähde. Katso täältä lohiherkkuja.

7. Inkivääri

Kolottaako lihaksiasi usein liikunnan jälkeen? Kokeile inkivääriä! Journal of Pain -lehdessä vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan inkivääri auttaa tehokkaasti lievittämään liikunnan aiheuttamia kolotuksia lihaksissa. Inkivääri sopii myös yllättävän moniin ruokiin – katso täältä mitä kaikkea siitä saa aikaiseksi!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Cooking Light