Monilla jää joulupöydistä ylimääräiseksi hyviä laatikoita, joita ei suinkaan kannata heittää pois.

Sen sijaan niistä voi valmistaa suussa sulavia porkkanapiirakoita, jotka maistuvat täydellisesti esimerkiksi aamiaisella. Perunalaatikosta sen sijaan loihdit maukkaat perunapiirakat.

Näitä tarvitset:

1 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

noin ½ tl suolaa

¾ dl vettä

½ rkl ruokaöljyä

Täyty:

400-500g ylijäämä laatikoita (peruna, porkkana, lanttu)

kermaa

Kostutus:

1dl maitoa

30g voita

Näin valmistat:

Sekoita kaikki pohjataikinan ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina 10-13 osaan ja pyörittele palloiksi. Pidä ylimääräiset taikinapallot tuorekelmun alla leipomisen ajan ja työstä yksi piirakka kerrallaan.

Ota porkkanalaatikko esille, ja notkista porkkanalaatikkoa halutessasi pienellä kermatilkalla.

Kauli pulikalla tai kaulimella aina yksi taikinapallo kerrallaan hyvin ohueksi pyöreäksi tai soikeaksi piirakkapohjaksi. Käytä tarvittaessa apuna hieman vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu alustaan tai kaulimeen.

Lusikoi porkkanalaatikkoa keskelle piirakkapohjaa ja levitä täyte. Jätä kuitenkin reunoille rypytysvara. Käännä reunataikinat hieman täytteen päälle ja rypytä sormilla painaen tai nipistäen.

Nosta valmiiksi rypytetty porkkanapiirakka uunipellille leivinpaperin päälle. Kun kaikki piirakat ovat valmiiksi rypytettyinä, paista piirakoita 225-250 asteessa noin 10-15 minuutin ajan. Paistolämpötila on viitteellinen, joten seuraile paistotulosta paiston aikana.

Jaa tämä kätevä tapa hyödyntää ylimääräiset laatikot kavereillesi!

Lähde: Iltasanomat / Kuva: Unsplash