Moni ajattelee että itsekuria joko on tai ei – että se on perittyä.

Totuus kuitenkin on, että itsekuriaan voi kehittää. Tässä kymmenen tapaa kehittää itsekuriaan ja laihtua samalla.

1. Poista houkutukset

Jos tapanasi on kävellä töihin aina kauppahallin leivoksia pursuavien vitriinien ohi, niin voisit harkita kävelyreittisi muuttamista. Jos altistat itsesi houkutuksille, sorrut niihin myös useammin. Niin yksinkertaista se on!

2. Kävele säännöllisesti – edes vähän

Ota tavaksesi tehdä viidentoista minuutin kävelylenkki joka päivä ja tiettyyn aikaan. Voit pidentää lenkkiä jos siltä tuntuu, mutta tärkeintä on saada säännöllisesti arkiliikuntaa, edes kävelyn muodossa.

3. Syö säännöllisesti ja terveellisesti

Jos syömisrytmisi on epäsäännöllinen, niin se altistaa kehosi verensokerin heilahteluille. Verensokerin heilunta taas saa sinut sortumaan helposti nopeisiin korjausliikkeisiin: Energiaa pursuaviin suklaapatukoihin ja roskaruokaan. Älä altista itseäsi tälle vaan pidä verensokerisi tasaisena syömällä säännöllisesti ruokaa joka pitää sinut kylläisenä.

4. Vaihda snacksit terveellisempiin

Välipaloista ei ole tarvetta luopua, kunhan syö jotain perunalastuja terveellisempää. Mantelit, pähkinät, porkkanat ja omenasiivut toimivat hyvänä korvikkeena sipseille ja karkeille. Varmista että keittiöstäsi löytyy näitä terveellisempiä aineksia karkkien sijaan – näin vähennät jälleen houkutuksiasi.

5. Älä odota, että muutoksen tekeminen ”tuntuu hyvältä”

Jos odotat täydellistä hetkeä ottaa itseäsi niskasta kiinni, niin sellaista päivää ei todennäköisesti tule. Vanhoista tavoista eroonpääseminen on työlästä, sille ei voi mitään. Se on kuitenkin sen arvoista.

6. Kulje portaita

Aina kun voit valita hissin, liukuportaiden tai portaiden välillä, valitse portaat.

7. Palkitse itsesi

Jos olet onnistunut tavoitteissasi, niin anna itsellesi mahdollisuus ottaa välillä myös rennommin. Jos se tarkoittaa jäätelöllä herkuttelua kerran viikossa, niin salli se itsellesi.

8. Ota mallia kuninkaallisilta

Miten luulet Dianan pysyneen tai prinsessa Victorian pysyvän niin hyvässä kunnossa jatkuvasta juhlapöytämässäilystä huolimatta? Vastaus piilee itsekurissa: Kuninkaalliset osaavat olla lappaamatta lautastaan täyteen.

9. Hillitse itsesi

Itsekuri ja -hillintä pätee myös muilla osa-alueilla kuin syömisessä. Opettele siis pitämään myös kielesi kurissa: kenellekään ei esimerkiksi tarvitse koskaan sanoa ikävästi vaikka kuinka tekisi mieli. Itsekuri yhdellä elämän osa-alueella parantaa itsekuria myös muilla osa-alueilla.

10. Opi virheistä

Kaikki tekevät virheitä. Itsekurin harjoittamista kannattaa jatkaa vaikka välillä tulisikin lipsahduksia. Virheet eivät ole syy tuntea huonoa omaatuntoa, ne ovat mahdollisuus oppia.

 

 

Katso myös:

Lisää laihdutukseen ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: Iltalehti, Forbes,

Vapaaksi kiloista, laihdu mielelläsi (Anne Karilahti)