Sillä on merkitystä mitä syöt ennen, jälkeen ja treenin aikana.

Tässä muutama hyvä ruokavaihtoehto.

Ennen treeniä:

Bataatti

Bataatti on perunaa terveellisempi – ja monen mielestä maukkaampi – vaihtoehto hiilihydraattitankkaukseen ennen suoritusta. Bataatista saat mm. beetakaroteenia, rautaa, C-vitamiinia ja kuitua. Katso täältä bataattiherkkuja.

Parsakaali

Jos syöt salaattia ennen suoritusta, niin parsakaalia kannattaa ehdottomasti lisätä siihen. Parsakaali sisältää paljon tärkeitä hivenaineita ja folaatteja, jotka pitävät lihaksistosi kunnossa. Lehtikaali ja pinaatti täyttävät myös erinomaisen treeniruoan määritelmän. Katso täältä parsakaaliherkkuja.

Tumma suklaa

Suklaa ei ole lainkaan pahitteeksi treenaajalle, kunhan kyse on mahdollisimman tummasta suklaasta. Raakakaakaossa – jota tummassa suklaassa siis on paljon – on runsaasti elimistölle tärkeitä aineita kuten magnesiumia, antioksidantteja ja aminohappoja. Katso täältä tumma suklaa -herkkuja.

Treenin aikana:

Kuivatut hedelmät

Kuivatut viikunat, aprikoosit, rusinat ja muut hedelmät toimivat erinomaisina nopeiden hiilihydraattien lähteinä. Ne ovat luontaisempi vaihtoehto kuin energiapatukat.

Banaani

Banaani on täynnä helposti imeytyviä hiilihydraatteja sekä kaliumia, jota lihakset tarvitsevat palautuakseen. Kaiken lisäksi banaani kulkee kätevästi mukana lenkillä tai salilla.

Tomaatti

Tomaatti on aliarvostettu treenivälipala: Sen sisältämä lykopeeni-antioksidantti pitää mm. sydämen terveenä. Kuidun ja vitamiinien lisäksi tomaatti on hyvä nesteyttävä välipala. Eräs japanilaisfirma kehitti (leikillään) jopa selässä kannettavan annostelurobotin jotta tomaatin suosio kasvaisi treenivälipalana:


Keb572

Treenin jälkeen:

Mustikat

Heti treenien jälkeen kannattaa surauttaa itselleen mustikkasmoothie. Mustikoiden hiilihydraatit paikkaavat lihasten energiavajetta ja lukuisat antioksidantit korjaavat solutason vaurioita. Katso täältä parhaat mustikkasmoothieohjeet.

Lohi

Lohi on yksi parhaista proteiininlähteistä treenin jälkeen, koska se sisältää myös terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Katso täältä lohiherkkuja.

Parapähkinät

Kaikissa pähkinöissä on paljon vitamiineja, mineraaleja ja kuitua, mutta parapähkinöissä on näiden lisäksi rutkasti seleeniä. Seleenillä on tärkeä rooli mm. sydämen ja immuunijärjestelmän terveyden ylläpidossa. Katso täältä pähkinäisiä herkkuja.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: BBC Good Food