On joskus vaikeaa vetää rajaa sille mikä on normaalia terveellisen ruokavalion ylläpitoa ja mikä epätervettä ja liiallista kalorienvahtaamista.

Oli ongelma sitten liikasyöminen, liian vähäinen syöminen tai ihan joku muu, voimme kaikki kuitenkin oppia jotain heiltä jotka syövät terveellisesti ja omalle kropalleen sopivalla tavalla.

Alla muutamia tapoja ja tottumuksia, joita terveesti ruokaan suhtautuvat ihmiset noudattavat.

Kaikkea voi syödä kohtuutella.

Mikään elintarvike ei sellaisenaan ole yksiselittäisen huonoa tai hyvää, vaan määrät ja tottumukset ratkaisevat.

…mutta ajoitus on tärkeää.

Jälkiruokaa kutsutaan syystä jälkiruoaksi. Säästä siis jäätelö ja suklaa ruoan jälkeiseen hetkeen – näin sitä ei tule ahmittua liikaa. Maistatkin paremmin esimerkiksi suklaan hienovaraiset aromit kun nälkä ei kurni mahassa.

Syö vain kun olet fyysisesti nälkäinen.

On tärkeää tunnistaa taipumus syödä roskaruokaa esimerkiksi suruunsa tai ahdistukseen. Opettele purkamaan väliaikaiset henkiset ahdistuksesi ennemmin liikuntaan.

Syö aamiaista.

Aamiainen antaa energiaa, auttaa jopa pitämään kolesterolin alhaalla ja nälän poissa lounaaseen asti. Esim. kaurapuuro on erinomaista aamiaispurtavaa – siinä on paljon kuitua ja tärkeitä aminohappoja.

Älä säilytä liian houkuttelevia herkkuja kotonasi.

Jos säilytät esimerkiksi jäätelöä pakastimessasi, niin onko se ihme että sitä tulee silloin tällöin syötyä?

Älä syö suoraan pakkauksesta.

Sipsipussit ja jäätelötölkit tulee kummasti tyhjennettyä yhdeltä istumalta, jos ne päättää syödä suoraan pakkauksesta. Älä tee tätä virhettä vaan syö aina astiasta.

Tunnista ero välipalan ja jälkkärin välillä.

Välipalat ovat ihan ok. Jos päästät itsesi liian nälkäiseksi ennen päivällistä, päädyt helposti ahmimaan liikaa. Tunnista kuitenkin välipalan ja jälkiruoan ero. Pähkinät ovat hyvää välipalaa, suklaa ei.

Älä syö vaakaa silmälläpitäen.

Syö terveellisiä ruokia jotka maistuvat juuri sinulle. Mitään erikoisia ja vatsanväänteitä aiheuttavia ruokia ei tarvitse syödä vain siksi, että mainos lupaa painosi putoavan.

Älä pelkää näläntunnetta.

Syö kun siltä tuntuu – kellot ja aikataulut eivät tiedä kehosi tarpeita yhtä hyvin kuin sinä.

Älä anna syömisen vaikeuttaa elämääsi.

Jos joudut jättämään väliin kaveriesi tapaamisia tai menetät yöuniasi, olet ylittänyt syömistottumuksissasi terveiden elämäntapojen rajat.

 

Lähde: Huffington Post