Oletko kova treenaamaan?

Jos tunnistat osan näistä kahdeksasta merkistä, on syytä vähentää treenin määrää.

1. Tunnet itsesi jatkuvasti janoiseksi

Kovan treenin aiheuttama katabolinen tila johtaa helposti nestevajaukseen. Jos tunnet jatkuvasti itsesi janoiseksi, kannattaa höllätä hieman.

2. Lihaksesi ovat jatkuvasti kipeät

On normaalia että lihakset ovat kipeät treeniä seuraavana päivänä, ja vielä sitäkin seuraavana. Jos lihakset ovat kipeät vielä 72 tuntia treenaamisen jälkeen, on syytä pitää taukoa harjoittelusta. Jatkuva kipu kertoo että lihakset eivät ehdi palautua kunnolla, todennäköisesti liian kovan treenaamisen vuoksi.

3. Unettomuus

Lihakset kasvavat yöllä nukkuessasi, joten uni on oleellisen tärkeää. Etenkin klo 22 – 02 välisenä aikana lihakset korjaavat itseään. Jos et saa nukuttua treenipäivän jälkeen, on syy todennäköisesti hormonaalinen tai hermostollinen. Kannattaa pitää viikon tauko treenaamisesta, tai kunnes unirytmisi palaa normaaliksi.

4. Olet jatkuvasti kipeä

Kovan treenaamisen aiheuttama katabolinen tila heikentää immuunijärjestelmää, minkä seurauksena sairastelut yleistyvät. Jos tunnet olevasi jatkuvasti flunssassa, vähennä treenaamista ja lisää ruokavalioosi A- ja E-vitamiinin lähteitä. Näitä ovat mm. maksa ja avokado.

5. Et jaksa keskittyä

Keskittymiskyvyn herpaantuminen voi kertoa ylitreenaamisesta. Toisaalta jos keskittymisesi on alusta lähtien heikkoa – palloilet esimerkiksi kuntosalilla laitteelta toiselle päämäärättömästi – niin tulokset eivät todennäköisesti ole hyviä. Saatat myös treenata väärällä tavalla, mikä voi johtaa tiettyjen lihasten ylenmääräiseen harjoittamiseen muiden kustannuksella.

6. Kroppasi ei enää kehity

Selkein merkki liiasta treenaamisesta on se, että lihaksesi eivät enää kehity. Lihassolusi ovat jatkuvasti rikki – kuten hyvän treenin jälkeen kuuluukin – mutta ne eivät ehdi koskaan kunnolla palautua. Kehosi voi alkaa jopa polttaa lihassoluja saadakseen energiaa – tällöin lihaksesi voivat jopa kutistua treenaamisen tuloksena. Tärkeintä on antaa lihaksille riittävästi lepoa treenien jälkeen ja syödä laadukasta proteiinia: Esimerkiksi kanaa ja kalaa.

 

Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Mens Fitness