Ylipaino altistaa monille terveysongelmille, kuten kakkostyypin diabetekselle ja sydän- sekä verisuonitaudeille.

Ylipainoisuutta voikin kutsua yhdeksi läntisen maailman suurimmista epidemioista. Tästä syystä myös terveysviranomaiset ovat keskittyneet viimevuosina ylipainoisuuden hillitsemiseen.

Paitsi että viranomaisten keinot ovat tyystin vääriä, ainakin Britanniassa. Tätä mieltä on Lontoon King’s Collegen tutkimusryhmä, joka paneutui lähes 300 000 ylipainoisen britin terveystietoihin vuosilta 2004 – 2014. Kun lihavuusleikkauksen läpikäyneet potilaat jätettiin pois laskuista, niin tutkimusryhmä teki varsin karun havainnon tilastoista: Vain yksi 210:stä ylipainoisesta miehestä ja yksi 124:stä naisesta onnistui laihduttamaan normaalimittoihin kyseisenä kymmenen vuoden periodina. Tilastot ovat vielä karummat sairaalloisen ylipainoisten kohdalla: Heidän kohdalla todennäköisyys normaalipainoon pääsemisestä oli 1/1290 (miehet) ja 1/677 (naiset).

Tutkijat päättelivät, että terveysviranomaisten ylipainoisille tarjoama apu – kuntoilu ja dieetit – eivät ole riittävä keino ylipainoisuuden hillitsemiseksi.

Liikakilojen kertymisen ehkäiseminen on paras lääke

Tutkimusta vetänyt tohtori Alison Fildes toteaa, että nykyiset kalorien laskemiseen ja fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen tähtäävät toimet eivät toimi useimmille ylipainosta kärsiville. Fildesin mukaan paras tapa hoitaa nykyistä ylipainoisuusepidemiaa olisi keskittyä ennaltaehkäisevään terveyslainsäädäntöön ja -tiedottamiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Public Health -lehdessä.

 

 

Katso myös:

Lisää asiaa painonhallinnasta

 

 

Lähde: BBC, Iltalehti

Kommentit

kommenttia