Kasvissosekeitto on helppoudessaan mainiota arkiruokaa. Keittoa voi varioida lukuisilla eri tavoilla, joissa vain mielikuvitus on rajana.

Jos kasvikset ovat jo hiukan päässeet nuukahtamaan niitä ei välttämättä tarvitse heittää pois vaan voit laittaa ne sosekeittoon. Kasviksia kannattaa myös suosia niiden omien sesonkejen mukaan.

Näitä tarvitset:

500–750 g kasviksia ((esim. perunaa, porkkanaa, juuriselleriä, palsternakkaa))

1 sipuli ((tai ½ purjo))

1 l kasvislientä

¼ tl musta- tai valkopippuria

2 dl ruokakermaa

Lisäksi:

½ dl siemensekoitusta

2 dl ranskankermaa tai maustamatonta jogurttia

¼ rku korianteria tai lehtipersiljaa

Näin valmistat:

Kuori ja paloittele kasvikset. Halutessasi voit paahtaa kasviksia ensin uunissa 15–30 minuuttia, jotta niiden maku syvenee. Voit myös oikaista kuullottamalla ne rasvatilkassa kattilassa.

Lisää nestettä kattilaan ensin sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet.

Soseuta pehmenneet kasvikset liemineen soseeksi sauvasekoittimella suoraan kattilassa tai tehosekoittimessa. Muita toimivia soseutustapoja ovat sosemylly tai siivilä: puserra kasvikset kauhalla painellen siivilän läpi.

Lisää pippuri ja kerma. Lisää tarvittaessa myös nestettä niin, että liemi on sopivan sakeaa. Kuumenna kasvissosekeitto höyryävän kuumaksi ennen tarjoilua.

Tarjoa kasvissosekeitto siementen sekä ranskankerman tai maustamattoman jogurtin kanssa. Viimeistele yrteillä.

Jaa tämä resepti ystävillesi!

Lähde: IS.fi / Kuva: Unsplash