Onko ruokavalio lipsahtanut viime aikoina epäterveen puolelle?

Tässä kahdeksan niksiä joilla saat sen jälleen terveemmille raiteille!

Kokeile näitä:

1. Vaihda appelsiinimehu appelsiiniin

Juotko aamuisin lasillisen appelsiinimehua? Osta ennemmin appelsiini ja syö se. Yhdessä lasillisessa appelsiinimehua on jopa 21 grammaa sokeria, kun taas yhdessä appelsiinissa sitä on noin 12 grammaa. Appelsiinista saat myös enemmän ravintokuitua ja vitamiineja.

2. Syö sipsit aina kulhosta

Tutkimuksen mukaan sipsejä ja karkkia kuluu vähemmän jos kaadat ne kulhoon ennen niiden syömistä – etenkin jos kulho on pienempi kuin pussi. Jos syöt herkut suoraan pussista, aivot eivät saa alitajuista ”lopettamissignaalia”, joka tulee kun kulho tyhjenee.

3. Valitse aina tummempi suklaa

Tumman suklaan on todettu mm. ehkäisevän verisuonten kovettumista ja siten torjuvan myös sydän- ja verisuonitauteja.

4. Valitse sipsien sijaan popcorn

Popcorn on tuoreiden tutkimusten mukaan jopa terveellistä purtavaa, kunhan sitä ei ole paistettu transrasvoja sisältävässä ruokaöljyssä. Terveellisimmät popparit saat kun valmistat ne itse – katso täältä miten!

5. Kun syöt, keskity syömiseen

Televisio ja älypuhelimet kannattaa heivata pois keittiöstä: Tutkimusten mukaan puhelimen näplääminen tai television katselu voivat saada syömään jopa 40 % enemmän kaloreita kuin silloin jos kaiken keskittymisen suuntaa itse ruokailuun. Professori Jane Ogdenin mukaan laitteiden parissa syöminen altistaa ”aivottomalle syömiselle”, jolloin aivot eivät ehdi prosessoida syödyn ruoan määrää kunnolla. Tämä johtaa helposti ylensyömiseen.

6. Syö hitaammin

Kylläisyyssignaalilla kestää 20 minuuttia kulkeutua täydestä vatsasta aivoihin. Tästä syystä ruoka tulisi syödä hitaasti: Jos ahmit ruokaa kuin heikkopäinen, kylläisyyssignaali ei ehdi tietoisuuteesi ennen kuin olet jo ylensyönyt. Hyvin pureskeltu ruoka myös sulaa paremmin, minkä ansiosta kroppasi saa ruoan sisältämät hivenaineet paremmin käyttöönsä.

7. Käytä aina täysjyvätuotteita

Oli kyse sitten jauhoista, leivästä tai riisistä, niin aina kannattaa valita täysjyvätuote. Täysjyväruoan rakenne on hieman erilainen, mutta maku yleensä samankaltainen tai jopa parempi kuin kuorettomissa tuotteissa. Täysjyvätuotteet ovat myös huomattavasti terveellisempi valinta.

8. Älä skippaa aamiaista

Painonhallinnassa on tärkeää syödä riittävän usein. Jos aloitat päivän paastolla – skippaat siis aamiaisen – niin lounasaikaan olet jo nälkäinen kuin susi. Sudennälkä altistaa sinut pikaruoalle ja muille epäterveellisille herkuille, jotka saavat alas painuneen verensokerisi nopeasti ylös – ja yhtä nopeasti jälleen alas. Päivällisen aikaan olet taas supernälkäinen. Katso täältä aamiaisvinkkejä!

 

terveysnappi

Lähde: Telegraph

Kommentit

kommenttia