Epäiletkö kärsiväsi D-vitamiinin puutteesta? Tarkista alta, pitääkö epäilys paikkansa.

D-vitamiinia on erittäin tärkeää saada tarpeeksi yleisenkin jaksamisen kannalta. Harvardin kansanterveyslaitoksen mukaan jopa miljardi ihmistä kärsii jonkinlaisesta D-vitamiinin puutostilasta.

1. Runsas hikoilu

Runsas hikoilu saattaa kertoa D-vitamiinin puutostilasta. Hikoiletko viileässäkin ilmassa, ilman sen kummempaa liikuntaa ja kehosi lämpötila on noin 37-astetta? Kannattaa käydä tarkistamassa D-vitamiinin viitearvot.

2. Väsymys ja odottamaton heikotus

D-vitamiinin puutostilasta kärsivä ihminen saattaa tuntea itsensä jatkuvasti erittäin uupuneeksi, vaikka hän nukkuisikin tarpeeksi.

3. Luunmurtumat

Ihmisen keho lopettaa luumassan tuotannon noin 30-vuotiaana. D-vitamiinin puutostila saattaa nopeuttaa osteoporoosia eli luukatoa. Harva ihminen saa ruokavalionsa kautta tarpeeksi D-vitamiinia, joten ainakin talvisin usein on suositeltavaa turvautua jonkinlaisiin lisäaineisiin, kun auringonpaistetta on tarjolla kehnosti. Kesäisin aurinkoa kannattaa hyödyntää, kunhan muistaa aurinkorasvan!

4. Krooninen kipu

Kivut rintakehässä ja raajoissa, lihasheikkous ja luuston kosketusarkuus saattaa kertoa osteomalasiasta, joka on aikuisten luunpehmennystauti. Tauti johtuu D-vitamiinin ja fosfaatin puutostilasta.

5. Ailahtelevainen mieliala ja alakuloisuus

Masennuksesta kärsivillä ihmisillä todetaan usein myös D-vitamiinin puutostila. Syytä tähän ei vielä tiedetä tarkasti, mutta D-vitamiinin epäillään liittyvän esimerkiksi serotoniin toimintaan, joka vaikuttaa mielialaan.

Katso myös: runsaasti C-vitamiinia sisältävät ruoat

Lähde: Prevention.com