Paras tapa ehkäistä krapulaa on tietysti jättää alkoholi juomatta, mutta kaikki eivät halua olla absolutisteja.

Markkinoilla on paljon huijareita ja ”taikapillereitä”, jotka lupaavat ummet ja lammet mutta eivät oikeasti auta mitään. Mikä siis on aidosti paras tapa välttää ja parantaa krapula? AsapSCIENCE otti selvää.

Näin voit ehkäistä ja parantaa krapulaa:

Syö ennen kuin alat juomaan. Rasva sitoo alkoholia, joten mitä rasvaisempaa ruokaa syöt, sen parempi. Myös hiilihydraattipitoiset ruuat auttavat. Keitä siis kunnon kattilallinen pastaa alkuillasta ja herkuttele jauhelihakastikkeen kanssa!

Juo vettä. Veden juominen auttaa ennen kosteaa iltaa, sen aikana ja sen jälkeen. Alkoholi on diureetti, eli se stimuloi virtsan eritystä – pissaat siis ulos enemmän kuin juot. Nestevajaus aiheuttaa aivojen kutistumista – ihan kirjaimellisesti – mikä johtaa päänsärkyyn.

Vältä värikkäitä ja hiilihappopitoisia alkoholijuomia. Hiilihappo voimistaa alkoholin imeytymistä verenkiertoon. Värikkäät juomat kuten punaviini ja viski sisältävät alkoholin lisäksi muitakin myrkyllisiä ainesosia, joita kehosi joutuu puhdistamaan pois. Tämä vahvistaa krapulantunnetta. Vaihda siis oluet ja viskit vaikkapa valkoviiniin!

Aspiriini auttaa, mutta muita särkylääkemerkkejä kannattaa välttää. Särkylääkkeet voivat aiheuttaa yhdessä alkoholin kanssa maksavaurioita.

Kananmunat, banaani ja hedelmämehut auttavat myös. Kananmunissa on kysteiiniä, banaanissa kaliumia ja hedelmämehuissa hedelmäsokeria, jotka kaikki yhdessä auttavat kehoasi palautumaan krapulan oireista.

Tunne rajasi. Monet tekijät, kuten sukupuoli, koko ja ihonväri vaikuttavat alkoholinsietokykyyn.

Katso myös:

Lisää ruoka- ja juomatietoutta

Lisää vinkkejä

 

Lähde: AsapSCIENCE