Lisätty sokeri on jo pitkään ollut epäterveellisten lisäaineiden syntilistan kärkipäässä. Edelleen elintarviketeollisuus kuitenkin lisää sokeria kaikenlaisiin ruokiin – ei siis pelkästään makeisiin, vaan myös valmisruokiin ja snackseihin.

Tässä viisi syytä miksi näin on:

 

 

1. Maku

Sokeri korostaa ruoassa olevia makuja ja tuo ne paremmin esiin. Sokerin tuoma makeus myös lisää tuotteen houkuttelevuutta – insinöörikielellä ilmaistuna sokeri siis ”lisää todennäköisyyttä että ruoka päätyy jonkun suuhun eikä kaatopaikalle”.

 

 

2. Karamellisaatio

Sokeri mahdollistaa karamellisoitumisen eli ns. Maillard-reaktion. Maillard-reaktio tarkoittaa ilmiötä joka syntyy kun esimerkiksi paahtoleipä paahdetaan – sen pinta rapeutuu ja muuttuu makeammaksi. Tämä ilmiö vaatii toimiakseen sokeria. Maillard-reaktio on olennaisessa osassa mm. kastikkeissa, jälkiruoissa ja jopa kahvissa – ilman sitä nämäkin ruoat maistuisivat paljon tylsemmältä.

 

 

3. Tekstuuri ja suutuntuma

Sokeri vaikuttaa moniin kemiallisiin prosesseihin ruoan raaka-aineissa, joten sillä on merkittävä osuus lopullisen ruokatuotteen maun muodostumisessa. Se tuo ruokaan erilaisia tekstuuri- ja suutuntumavivahteita.

 

 

4. Käyminen eli fermentaatio

Käymisprosessi on olennaisen tärkeä monien tuttujen ruokien valmistuksessa: Esimerkiksi juustot, jogurtit, leivät, oluet ja viinit valmistetaan käymisteitse. Jotta käyminen olisi mahdollista, tarvitsevat ruoassa olevat bakteerit syötäväkseen hiilihydraatteja eli sokereita.

 

 

5. Säilyvyyden pidentäminen

Sokeri on hygroskooppista ainetta. Se tarkoittaa että sokerin ominaisuuksiin kuuluu vesimolekyylien imeminen ympäristöstä itseensä. Esimerkiksi marjojen hillottaminen parantaa niiden säilyvyyttä siksi että sokeri imee itseensä marjojen sisältämää vettä ja vähentää siten bakteerien kykyä liikkua vedessä.

 

Ei sokeria siis ihan suotta ruokiin lisätä – vaikka ehkä hieman liikaa kuitenkin!

 

 

Katso myös:

Lisää ruokatiedettä

 

 

Lähde: Science Daily

Kommentit

kommenttia