Avokado on varsin eriskummallinen hedelmä.

Useimmat hedelmät ovat täynnä hiilihydraattia ja hedelmäsokeria, mutta avokado on täynnä terveellisiä rasvoja ja kuitua. Tässä kahdeksan syytä lisätä avokadoa reippaalla kädellä ruokavalioosi!

Nämä kahdeksan syytä puhuvat avokadon syömisen puolesta:

1. Siinä on vaikka mitä terveellisiä ainesosia

K-, E-, B- ja C-vitamiinia, foolihappoa, kaliumia, magnesiumia, rautaa… Tämä kaikki, eikä lainkaan kolesterolia tai natriumia. Tyydyttynyttä ”huonoa” rasvaakin avokadossa on vain pikkuriikkisen – pääosa avokadon rasvasta on kertatyydyttymätöntä ja terveellistä.

2. Se on täynnä sydänterveyttä edistäviä rasvahappoja

Avokadon kalorit muodostuvat 77-prosenttisesti rasvasta. Avokadon rasva ei ole kuitenkaan mitä tahansa rasvaa, vaan se koostuu pääosin oleiini-nimisestä rasvahaposta. Kyseessä on sama kertatyydyttymätön rasvahappo, josta myös oliiviöljy saa superterveelliset ominaisuutensa.

3. Enemmän kaliumia kuin banaaneissa

Monet suomalaiset eivät saa riittävästi kaliumia ruokavaliostaan. Banaania suositellaan usein kaliuminpuutteesta kärsiville, mutta totuus on, että avokado olisi vielä parempi valinta. Avokadossa on lähes puolet enemmän kaliumia kuin vastaavassa banaaniannoksessa.

4. Avokadoissa on runsaasti suolistoa hellivää kuitua

Sadassa grammassa avokadoa on seitsemän grammaa kuitua, mikä tarkoittaa jopa viideosaa päivän kuitutarpeesta!

5. Avokado voi alentaa kolesterolia ja ehkäistä sydänsairauksia

Tutkimusten mukaan avokadon säännöllinen syöminen voi alentaa huonon LDL-kolesterolin määrää veressä jopa yli viidenneksellä. Avokadon syöminen myös lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä, erään tutkimuksen mukaan noin kymmenyksellä.

6. Avokadon rasva auttaa kehoasi hyödyntämään muiden kasvisten ravintoaineita paremmin

Syömiemme ravintoaineiden kokonaismäärä ei ole ratkaisevaa, vaan se miten suuri osa niistä imeytyy elimistömme käyttötarpeisiin. Mm. A-, D-, K- ja E-vitamiinit vaativat kyytipojakseen rasvaa imeytyäkseen. Tämän vuoksi avokadon lisääminen salaattiin kannattaa: Se lähes kolminkertaistaa salaatin kasviksista saamiemme hivenaineiden imeytymisen.

7. Avokado ylläpitää silmiesi terveyttä

Avokadot ovat erittäin antioksidanttipitoisia. Erityisesti luteiini- ja zeaksantiini -nimiset antioksidantit tukevat silmien terveyttä ja ehkäisevät mm. harmaakaihin kehitystä. Harmaakaihi on yksi iäkkäiden ihmisten yleisimmistä silmäsairauksista.

8. Avokado voi auttaa laihtumaan

Erään tutkimuksen mukaan avokadon lisääminen ateriaan sai koehenkilön tuntemaan olonsa 23 % täydemmäksi aterian jälkeen. Avokadon syömisen todettiin myös vähentävän halua syödä seuraavan viiden tunnin sisällä peräti 28 %:lla. Tämä selittynee pitkälti avokadon runsaalla kuitu- ja rasvapitoisuudella, jotka molemmat auttavat pitämään nälän loitolla. Avokadossa ei myöskään ole juuri lainkaan hiilihydraatteja. Se on siis ihanteellista syötävää myös laihduttajalle.

 

Tsekkaa täältä parhaat avokadoherkut!

 

Katso myös:

Lisää terveyteen ja laihdutukseen liittyviä juttuja

Lähde: Business Insider

Kommentit

kommenttia