Sillä mitä syömme on suuri vaikutus mielialaamme.

Roskaruoka-aterian syöminen voi saada aikaan hyvänolontunteen, jonka kesto on lyhytaikainen. Roskaruokamässäilyn kääntöpuoli on, että jälkikäteen on tyypillistä potea huonoa omaatuntoa ja kokea fyysistä väsymystä nopeasti nousseen ja laskeneen verensokerin vuoksi.

Ruoan tuoman hyvänolontunteen laukaisee hormoni nimeltä endorfiini. Pikaruokien rasva ja suola laukaisevat endorfiinituotannon, mikä voi aiheuttaa jopa riippuvuutta näihin epäterveellisiin aterioihin. Roskaruoan voi kuitenkin korvata muilla terveellisemmillä ruoilla, jotka stimuloivat hyvänolonhormoneja yhtälailla.

Alla lista ruokavaihtoehdoista, joilla piristät mieltäsi terveemmin ja pysyvämmin:

Suklaa

Suklaa on tehokas endorfiinien vapauttaja. Moni ei tiedä että suklaa myös sisältää pienen määrän kofeiinia, mikä luonnollisesti vahvistaa suklaan piristävää vaikutusta. Suklaan kanssa on kuitenkin hyvä muistaa kohtuus!

Mausteinen ruoka

Oletko miettinyt miksi niin monet pitävät chilin polttavasta mausta? Mitä järkeä on syödä ruokia jotka lähestulkoon turruttavat koko makuaistin? Vastaus piilee endorfiineissa – tuliset ruoat vapauttavat hyvänolon hormonia. Ei muuta kuin lisää Tabascoa pöytään!

Pähkinät

Ne ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, kuten hivenaineita, B-vitamiinia, hyvää tyydyttymätöntä rasvaa ja seleeniä.

Pasta

Pasta on täyttä hiilihydraattia, joka saa olon tuntumaan hyvältä. Pastan hiilihydraatit mm. vapauttavat aivojen välittäjäaine serotoniinia, mikä piristää mieltä luonnollisella tavalla.

Banaani

Banaani saattaa hyvinkin olla luonnon nerokkain matkaeväs – kätevään kuoreen pakattu makoisa välipala, joka on täynnä hyviä ravintoaineita ja luontaisia hiilihydraatteja.

Rypäleet 

Ne ovat ehkä toiseksi nerokkain matkaeväs banaanien jälkeen. Varsinkin tummissa rypäleissä on viljalti antioksidantteja, C-vitamiinia ja luontaisia sokereita, jotka pitävät mielen virkeänä päivän pääaterioiden välissä.

Jäätelö

Jäätelön sokeri ja rasva aktivoivat aivojen välittäjäaine dopamiinia, mikä vain lisää kesäisten auringonsäteiden tuomaa pirteyden tunnetta. Muista tässäkin toki kohtuus!

Mansikat

Ne ovat täynnä endorfiineja stimuloivaa C-vitamiinia. Lisäksi mansikat saavat värinsä flavonoideista, jotka myös piristävät ja toimivat solujen terveyttä ylläpitävinä antioksidantteina.

Liha ja soija

Niissä on molemmissa aminohappoa nimeltä tryptofaani. Tryptofaani lisää serotoniinin tuotantoa aivoissa, mikä puolestaan piristää mieltämme. Proteiinipitoisina ruokina liha ja soija eivät myöskään aiheuta suurta verensokerin heilahtelua, vaan tuovat tasaisen kylläisyyden tunteen.

Kala

Kalassa on paljon tärkeitä omega 3 -rasvahappoja, jotka monien muiden hyvien vaikutustensa lisäksi piristävät alakuloista mieltä.

 

Lähde: The Daily Meal

Kommentit

kommenttia