Oliiviöljyllä on uskomaton vaikutus vedenpintaan.

Jokainen voi kokeilla tätä yksinkertaista temppua kotioloissa, mikäli tieteelliset kokeet kiinnostavat. Videolla näemme, kun mies kaataa oliiviöljyä vedenpintaan, jonka jälkeen suuri alue hänen ympärillään tyyntyy lähes täysin.

Kummallinen reaktio on saanut ihmiset hämmentymään ja ihmettelemään, kuinka niin pienellä määrällä öljyä voi olla niinkin suuri vaikutus.

Mistä kaikki johtuu?

Oliiviöljyn molekyyleistä jokainen ”haluaa” koskettaa vettä, jonka seurauksena niiden on levittäydyttävä niin suurelle alueelle, että jokainen molekyyli koskee veteen. Veteen levinnyt läikkä on siis kauttaaltaan yhden molekyylin paksuinen. Öljy estää myös aaltojen muodostumisen, sillä tuuli ei pääse muodostamaan aaltoja, koska öljyn koostumus on huomattavasti sitkeämpää kuin veden.

Sen sijaan tuuli liikuttaa öljyä kuin mattoa, jonka seurauksena se liikkuu tasaisena mattona veden päällä. Purjehtijat käyttivät öljyä entisaikaan kovan myrskyn aikana, jolloin he saattoivat kaataa tynnyrillisiä ruokaöljyä veteen saadakseen pinnan tyyntymään.