Rikkaruohojen kitkeminen on usein ärsyttävää ja raskasta työtä, mutta lopputulosta katsoessa voi aina todeta, että kyllä kannatti!

Kaikkia rikkaruohoja ei kuitenkaan kannata välttämättä kitkeä, sillä niistä voi olla hyötyä terveydellesi. Vihannesportulakka on tästä erinomainen esimerkki, sillä monet ihmiset eivät tunnista sitä, jonka vuoksi kasvi luokitellaan usein rikkaruohoksi.

portulakka
Kuva: Wikipedia Commons

Vihannesportulakka on tummanvihreä kasvi, jolla on lapion muotoiset ja mehukkaat lehdet. Kasvi sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja enemmän omega-3-rasvahappoja kuin muu vihannes. Vihannesportulakka sisältää myös rautaa ja kalsiumia, jotka tukevat terveen verenkierron ja luuston toimintaa. Kasvin sisältämä A-vitamiini tukee silmien, ihon ja limakalvojen normaalia toimintaa.

Suomessa vihannesportulakkaa on viljelty ainakin 1600-luvulta lähtien. Suomessa se kuului 1800-luvulla suosituimpiin keittiökasveihin, mutta sen käyttö on vähentyi huomattavasti 1900-luvun aikana. Kasvi on alunperin lähtöisin Etu-Aasiasta.

Lehdet ovat maultaan kirpeitä ja niiden maku muistuttaa hieman ketunleipää. Vihannespotulakan lehdet sopivat erinomaisesti esimerkiksi salaatteihin ja lisukkeisiin. Tarkista siis puutarhasi ja älä heitä tätä erittäin terveellistä raaka-ainetta hukkaan!