7 kalaa, joita sinun ei tulisi koskaan syödä – tässä tärkeä syy

Tietyt ruoat tulisi jättää kaupan hyllyille, jotta niiden kysyntä laskisi.

Kalatiskit ja pakasteet notkuvat erilaisia kalalajeja, joita kaikkia ei tulisi kuitenkaan syödä. Tämä johtuu siitä, että tietyt kalalajit ovat uhanalaisia ja samalla ne sisältävät myös suuria määriä elohopeaa.

Elohopea häiritsee veressä tapahtuvia reaktioita, jonka seurauksena veden ja hapen sijasta syntyy vettä ja elohopeaoksidia. Pahimmillaan kudokset voivat elohopean vuoksi lakata toimimasta. Elohopea ei myöskään poistu elimistöstä, sillä se kertyy keskushermostoon ja rasvakudokseen. 

Elohopea on ihmiselle myrkkyä, joka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, vatsakipuja ja ripulia. Elohopean pitkäaikainen vaikutus heijastuu myös keskushermostoon ja ilmenee esimerkiksi aistiharhoina sekä muistihäiriöinä.

Sikiöille elohopea aiheuttaa epämuodostuneisuutta ja pysyviä keskushermoston vaurioita.

Lue alta kalalajit, joita sinun ei tulisi syödä ollenkaan:

1. Maahantuotu kissakala

Kissakaloille syötetään kasvuhormoneja, jonka vuoksi ne tulevat täysikokoisiksi huomattavan lyhyessä ajassa. Tähän tulisi kiinnittää huomiota varsinkin Aasian suunnalta tuotujen kissakalojen kohdalla.

2. Makrilli

Makrillia tulisi syödä maksimissaan 200 grammaa kuukaudessa, lapsille sama suositus on 100 grammaa kuukaudessa.

3. Tilapia

Tilapiaa käytetään usein sashimin ja sushin valmistuksessa. Tilapia ei kuitenkaan sisällä monien muiden kalojen tavoin hyviä rasvahappoja. Itse asiassa se sisältää rasvahappoja, jotka ovat arvoltaan lähes yhtä huonoja kuin sian nahanalainen rasva eli silava.

Tilapian liiallinen nauttiminen nostaa kolesteroliarvoja ja altistaa helpommin allergiselle reaktiolle. Tilapiaa ei suositella ihmisille, joilla on sydänongelmia, astma tai niveltulehdus.

4. Ankeriaat

Savustetut ankeriaat ovat todella herkullisia, mutta suosittelemme vähentämään niiden nauttimista.

Ankeriaiden liha on todella rasvaista, jonka vuoksi se kerää itseensä kemikaaleja ja ympäristömyrkkyjä, esimerkiksi elohopeaa. Aikuinen voi terveysviranomaisten mukaan nauttia ankeriasta 300g/kk ja lapsi 200g/kk, BRIGHT SIDE kirjoittaa videollaan.

5. Torpedoahvenet

Kyseistä kalaa ei suomalaisilta kalatiskeiltä juurikaan löydy, mutta ulkomailta kylläkin. Tässä vaiheessa jokaisen on hyvä tietää, että torpedoahvenet keräävät itseensä valtavia määriä elohopeaa, lisäksi niitä salapyydystetään, jonka vuoksi ruokamyrkytyksen riski on suurempi.

Aikuiset miehet saavat syödä torpedoahventa 100 grammaa kuukaudessa, kun taas naisille ja lapsille kyseistä kalaa ei suositella lainkaan.

6. Meribassi

Meribasseista on mitattu korkeita elohopeapitoisuuksia, lisäksi ”meribassin fileet” saattavat olla valmistettuja halvemmista kaloista. Aikuiset voivat syödä meribassia 200 grammaa kuukaudessa, kun taas lapset vain 100 grammaa.

7. Tonnikalat

Erityisesti mustaevä- ja keltaevätonnikalat sisältävät suuria määriä elohopeaa. Lisäksi useammat tonnikalalajit ovat sukupuuton partaalla, jonka vuoksi lajista tulisi olla tietoinen ennen kuin sitä alkaa syömään. Tonnikalat ovat tänä päivänä yhä useammin viljeltyjä, jonka vuoksi niille syötetään hormoneja ja antibiootteja – tämä ei luonnollisesti ole hyväksi elimistöllesi.

Aikuiset voivat syödä tonnikalaa 100 grammaa kuukaudessa, kun taas lapsille sitä ei suositella lainkaan.

Voit katsoa kyseisistä kalalajeista kertovan videon alapuolelta:

 

https://www.youtube.com/watch?v=xKwKLX8L0Ow

Ole kiltti ja jaa tieto Facebookissa – jokainen yksilö voi vaikuttaa ostopäätöksillään maapallomme tulevaisuuteen ja omaan terveyteensä!