Alkoholin vaikutuksista terveyteen tiedetään paljon, mutta ihon ikääntyminen jää usein vähemmälle huomiolle. Heleän punaiset posket ovat varmasti tutut jokaiselle viinin ystävälle, mutta onko punoituksesta sittenkin enemmän haittaa kuin hyötyä?

Alkoholin vaikutukset ikääntymiseen ovat salakavalia ja jos mielit pitää posket sileinä vielä vuosienkin päästä, on hyvä tiedostaa kuinka alkoholi nakertaa ihon hyvinvointia lasillinen kerrallaan. 

Alkavatko poskesi punoittaa alkoholista? Saatat kärsiä allergisesta reaktiosta

Olet ehkä saattanut huomata kuinka posket, kaula ja rinta lehahtavat punaiseksi usein jo ensimmäisen lasillisen jälkeen. Punoitus voi saada posket hehkumaan ja näyttämään terveemmiltä, mutta tosiasiassa kyseessä on usein allerginen reaktio.

Alkoholi saa verisuonet laajenemaan ja samaan aikaan se käynnistää kehon antihistamiinin tuotannon, jonka seurauksena huulet ja silmäluomet voivat jopa turvota. 

Punoitus voi siis olla merkki allergisesta kohtauksesta, joka voi pitkittyessään ja säännöllisesti toistuessaan aiheuttaa ihoon näkyviä ongelmia, kuten rosacea-ihoa ja katkenneita verisuonia. 

Kasvojen turvotus kertoo elektrolyyttien epätasapainosta

Jos olosi on tuntunut joskus turvonneelta kostean illan jälkeen, et ole ollut väärässä – alkoholi on omiaan aiheuttamaan näkyvää turvotusta kasvoissa ja koko kehossa. Alkoholi syrjäyttää kehossa tarpeellisia nesteitä ja elekrolyyttejä, jolloin se varastoi jäljellä olevan nesteen kehon kudoksiin, kuten kasvojen ihoon.

Kasvojen turvotus on kehon tapa viestittää, että tärkeät ihon rakennusaineet ovat käymässä vähiin. Turvotukseen liittyy usein myös punoitusta, joka voi pahentaa entisestään alkoholin aiheuttamaa allergista reaktiota ihossa. Kun päätät välttää turvotuksen ja jäädä viettämään koti-iltaa baari-illan sijasta, on VPN-yhteyksien avulla helppo löytää mielenkiintoisia sarjoja katsottavaksi.

Jano krapula-aamuna – varmin tapa saada juonteet näkyviin 

Iho on ihmisen suurin elin ja sen vuoksi ei ole yllätys, että alkoholin nauttimisen vaikutukset näkyvät myös kasvojen ihossa. Jokainen alkoholia nauttinut on varmasti joskus herännyt aamulla kuivan karheaan tunteeseen suussa. Alkoholia on usein mennyt annos, jos toinenkin ja promillelaskuri tulee tarpeeseen humalatilan kasvaessa. Jano kostean illan jälkeen johtuu alkoholin kehoon aiheuttamasta nestehukasta.

Alkoholi estää vasopressiini hormonin tuotannon, jolla on antidiureettinen vaikutus. Kun hormonin eritys on vajavaista, ihon nestetasapaino järkkyy.

Ihonalainen nestehukka saa ikääntymisen merkit näkymään kasvoilla helpommin. Nestehukasta kärsivässä ihossa juonteet ja rypyt näkyvät herkemmin. Ihosolut rakastavat vettä, joten alkoholin pois jättäminen ja veden nauttiminen sen sijasta on todellinen kauneusniksi!

Nukkumalla kauniiksi – alkoholin vaikutukset uneen

Jos luulit, että puheet kauneusunista ovat keksittyjä, olet väärässä. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että kauneusunet todella tekevät nukkujasta viehättävämmän näköisen. Vastaantulijat saivat arvioida tutkittavien viehättävyyttä unen pituuden mukaan ja eniten nukkuvia pidettiin lähes yksimielisesti kauniimman näköisinä verrattuna vähemmän nukkuneisiin.

On täysin totta, että pieni annos alkoholia voi nopeuttaa unen saantia, mutta iltahömpsyn negatiiviset vaikutukset tulevat esille vasta unen toisessa vaiheessa, jossa alkoholin on havaittu heikentävän merkittävästi unen laatua. Syvässä unessa eli unen viimeisissä vaiheissa ihosolut uusiutuvat uusiutuvat tehokkaimmin.

Riittävä unensaanti ehkäisee ihon tulehdusreaktioita ja auttaa ihoa ylläpitämään sen kauneudelle tärkeää kosteustasapainoa. Riittävän pitkät ja laadukkaat kauneusunet varmistavat, että ihon sävy pysyy tasaisena ja yllättäviä iho-ongelmia ei pääse syntymään.

Alkoholi voi saada olon tuntumaan hetkellisesti hehkeämmältä, mutta todellisuudessa ihossa tapahtuu negatiivisia muutoksia heti ensimmäisestä lasillisesta lähtien. Kaunis iho ja alkoholi ovat sen vuoksi mahdoton yhdistelmä.