Yllättäviä faktoja kahvista luvassa.

Tiesitkö näitä?

1. Kehosi ei oikeasti kaipaa kahvia heti aamulla

Luulitko kroppasi kaipaavan kofeiinibuustia heti kun heräät? Väärin. Kofeiini ei lisää vireystilaasi jos särvit heti herättyäsi kahvia. Tämä johtuu siitä, että pelkkä herääminen aiheuttaa kehossasi kortisolihormonin erittymistä. Kortisoli on kroppasi oma ”kofeiini”, joka jättää vaikutukseltaan oikean kofeiinin varjoonsa. Saat enemmän irti kahvistasi jos keität sen vähän myöhemmin aamulla, kun kortisolitasosi ovat hieman laskeneet.

2. Aivosi eivät kaipaa kofeiinia, vaan kofeiinin vaikutusta adenosiineihin

Kofeiinin vaikutusmekanismi aivoissasi ei ole aivan niin suoraviivainen kuin ehkä olet kuvitellut. Aivojesi neuronit tuottavat eräänlaisena sivutuotteena adenosiini-nimistä ainetta. Kun adenosiinia on liikaa, aivot alkavat himmailla ja hidastavat tahtiaan. Aivot mittaavat adenosiinin määrää adenosiineille varatuilla reseptoreilla (adenosiinireseptoreilla). Kofeiinimolekyylit tukkivat näitä adenosiinireseptoreita, minkä seurauksena aivot ”eivät tajua himmailla”, vaan käyvät ylikierroksilla. Tästä johtuu siis kofeiinin ajattelua kummasti piristävä vaikutus. Katso tämä video jos aihe kiinnostaa enemmänkin.

3. Mehiläiset diggaavat kahvista myös

Mehiläisetkin voivat addiktoitua kahviin, jos vain sattuvat elämään jossain missä kahvipensaita kasvaa. Tutkijoiden mukaan kahvipensaiden kofeiinipitoisella nektarilla on samankaltaisia vaikutuksia mehiläisiin kuin ihmisiinkin: Addiktoivuuden lisäksi se näyttää parantavan mehiläisten muistia!

4. Kahvia voi juoda avaruudessakin

Kas näin:

5. Kahvinokoset todella toimivat

Haluatko saada maksimaalisesti tehoa päiväunistasi? Juo kupillinen kahvia ja ota 15 minuutin nokoset. Kofeiinin vaikutus alkaa aivoissa vasta noin viidentoista minuutin päästä kahvin juomisesta, joten vartin päästä heräät entistä pirteämpänä. Lue täältä lisää aiheesta.

6. Kahvilassa työskentely on tutkitusti tehokasta

Onko sinulla tapana istua kahvilassa läppärin kanssa töitä tekemässä? Tätä tekee moni muukin, ja sille on hyvä syy. Erään tutkimuksen mukaan pieni taustahäly nimittäin tehostaa työskentelyä! Tämän vuoksi on myös perustettu Coffitivity-niminen nettisivu, josta saat kahvilan taustahälyn kotiisi.

7. Kahvi läikkyy vähemmän kuin olut

Kyllä, tätäkin asiaa ovat tiedemiehet tutkineet. Olut todella läikkyy huonommin kuin kahvi – tämä johtuu oluen vaahdosta.


Katso myös:
Lisää kahvi-inspiraatiota
 

Lähde: The Kitchn

Kommentit

kommenttia