Kofeiini todella on huume, eikä mikä tahansa huume, vaan maailman yleisimmin käytetty sellainen. Kahvi on ylivoimaisesti suurin kofeiininlähde, mutta kofeiininhimonsa voi tyydyttää myös mm. teellä, cola- tai energiajuomilla. Kirjoitimmekin jo aiemmin kofeiinin huolestuttavista vaikutuksista kehossa.

Reactions-Youtubekanava julkaisi vastikään videon, jossa pureudutaan hieman tarkemmin kofeiinin biologiseen rakenteeseen. Katso video yläpuolelta. Suomennos muutamista pointeista alla.

Kehoon päästyään kofeiini muuntuu kolmeksi erilliseksi mutta samankaltaiseksi yhdisteeksi: theobromiiniksi, theofylliiniksi ja paraksantiiniksi. Vaikutus aivoissa alkaa siitä että kofeiini blokkaa adenosiinireseptorit – tämä johtuu siitä että kofeiini ja adenosiini ovat hyvin samankaltaisia yhdisteitä. Koska adenosiinireseptorit tukkiutuvat hetkellisesti kofeiinimolekyyleistä, adenosiini ei pääse tekemään normaalia työtään: tuomaan aivoille ja muille kehon osille signaalia ottaa vähän iisimmin.

Kofeiinilla ja sen hajoamistuotteilla on kaikilla omat vaikutuksensa aivoissa:

  • kofeiini vilkastuttaa aivotoimintaa
  • theobromiini vilkastuttaa hapen ja ravintoaineiden kulkua aivoihin
  • paraksantiini parantaa kehon toimintakykyä
  • theofylliini nopeuttaa sydämensykettä ja parantaa keskittymiskykyä

Tutkijoiden mukaan keskimäärin 400 mg kofeiinia päivässä on terveelle ihmiselle sopiva määrä – tätä keskiarvoa suuremmat määrät aiheuttavat mm. lihastärinää ja muita epämukavia olotiloja. 400 mg kofeiinia tarkoittaa noin kolmea 2,5 dl kupillista kahvia, viittä Red Bull -tölkillistä tai kahdeksaa kupillista mustaa teetä.

Kofeiini on tappavaa, jos sitä juo yhteen menoon 10 gramman verran. Tämä vastaisi noin 75 kupillista kahvia. Äläpä siis heittäydy ihan hulluksi kahvittelusi kanssa!

 

Lähde: Reactions

Katso myös: