Huffington Post haastatteli Murray Carpenteria tämän uuden kirjan tiimoilta. Kirjan nimi on Caffeinated ja se käsittelee maailman arkipäiväisintä huumetta, kofeiinia. Carpenterin mukaan kofeiinin vaikutusta aliarvoidaan jatkuvasti: sillä on paljon suurempi vaikutus päivittäiseen elämäämme ja terveyteemme kuin uskommekaan. Alla muutama Carpenterin kirjasta poimittu fakta.

  1. Kofeiini tekee meistä ”laboratoriorottia”. Kofeiinin nauttiminen rytmittää elämäämme: tarvitsemme kahvikupillisemme joka päivä tiettyyn kellonaikaan. Monet elävät lähes koko aikuisikänsä ilman yhtäkään kahvitonta päivää – tämä kertoo jotain kofeiinin vallasta elämäämme ja tapoihimme.
  2. Kahvissa on paljon enemmän kofeiinia kuin virvoitusjuomissa. Jopa viisi tölkkiä colaa päivässä on todella vähäinen määrä kofeiinia verrattuna määriin joita kahvinjuojat keskimäärin kuluttavat.
  3. Yksi kupillinen vahvaa kahvia päivässä riittää koukuttamaan. Tutkimustulokset kertovat, että yli 100 mg kofeiinia päivässä kuluttavilla kahvinjuojilla on taipumus saada vieroitusoireita kahvinjuonnin lopetettuaan. Tämän määrän voi saada jo yhdellä isolla kupillisella kahvia.
  4. Kofeiinin liikakäyttö voi aiheuttaa ongelmia. Kofeiinin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Kofeiini nostaa pulssia ja vireystasoa, mikä voi heikentää unensaantia. Kofeiinin mahdollinen ”ylipiristävä” vaikutus voi aiheuttaa noidankehän, jos päätyy käyttämään unipillereitä rauhoittaakseen kofeiinin virkeyttämiä aivojaan uneen. Tällöin unen laatu heikkenee, jolloin aamulla tarvitsee taas lisää kofeiinia piristyäkseen, ja noidankehä on valmis.
  5. Kofeiinin positiiviset vaikutukset heikkenevät ajan ja käytön myötä. Keho muodostaa kofeiinille toleranssin samoin kuin se tekee alkoholille – ainetta on saatava yhä enemmän jotta vaikutus olisi vastaava kuin mikä se alussa oli. Pidä hieman taukoa kahvinjuonnista ja huomaat että piristävä vaikutus on taas hetken aikaa vahvempi. Keho kuitenkin palautuu kofeiinin suhteen entiselleen pian ”kahvipaaston” jälkeen, joten hyöty on hetkellinen.

 

Lähde: Huffington Post

Kuva: Mark Sweep

Katso myös: Lisää kahvijuttuja