Mahan murina on ilmiö jonka moni tuntee vähän liiankin hyvin.

Maha alkaa yleensä murista äänekkäimmin juuri silloin kun sitä vähiten toivoo: Tärkeän kokouksen aikana tai ensideiteillä.

Mutta mistä ihmeestä mahan kurina johtuu? Sille on useampikin syy, joista tässä kolme tärkeintä.

Kolme yllättävää syytä miksi mahasi murisee:

1. Suolen liikkeet ja kaasut

Ruoka liikkuu suolistossa suolen seinämissä olevien lihasten työntäminä. Ruoansulatuksen yhteydessä suoleen muodostuu myös kaasua. Suoliston liike kiihtyy kun suoli alkaa tyhjentyä – tällöin kaasujen osuus suolensisällöstä myös kasvaa, mikä lisää äänekkäiden kurinoiden todennäköisyyttä.

Lääketieteessä suoliston lihasten liikehdintää kutsutaan peristaltiikaksi.

2. Suolen siivousoperaatio

Mahan murina kertoo myös siitä että suolisto toimii hyvin – jopa kliinisen hyvin. Murina voi nimittäin johtua yksinkertaisesti siitä, että ohutsuoli puhdistaa loppuja ruoanjämiä eteenpäin paksusuoleen – kuin siivooja luuttuaa liat suihkun lattialta viemäriin.

3. Nälkäsignaali aivoille

Mahan murinalla on myös varsin tuttu vaikutus suoraan aivoihimme, ja sitä kautta käytökseemme: Murina tarkoittaa että jotain olisi syötävä ennen kuin alkaa heikottaa.

Miten murinat voisi sitten saada kuriin? Tähän on oikeastaan vain kaksi toimivaa konstia: Syö vähän mutta usein ja vältä kaasua muodostavia ruokia ja juomia.

Kaasua muodostavia ruokia ovat mm. pavut, herneet, banaani ja kaali. Myös purkan jauhamista kannattaa välttää jos haluat minimoida riskin murisevasta mahasta.

 

Katso myös:
Herkkuja tyhjän mahan täytteeksi
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Tiede, How Stuff Works