Ravintosuositukset menivät uusiksi.

Arvovaltainen yhdysvaltalainen asiantuntijapaneeli on päätynyt aiemmista vuosista poikkeavaan tulkintaan kolesterolin terveysvaikutuksista. 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee -paneelin asiantuntijoiden mukaan ruoan sisältämä kolesteroli – jota en erityisen paljon esimerkiksi munankeltuaisessa – ei olekaan terveydelle haitallista. Asiantuntijoiden mukaan ruoan sisältämän kolesterolin ja veren kolesterolipitoisuuden välille on aiemmin vedetty liian suoraviivainen yhteys.

Kovia rasvoja vältettävä

Kolesterolin sijaan asiantuntijat suosittelevat kiinnittämään huomiota ruokavalion rasvojen laatuun. Kolesterolin välttelyn sijaan tulisi siis välttää liikaa tyydyttyneiden rasvojen ja etenkin transrasvojen saantia. Paneelin lausunnon mukaan ne vaurioittavat verisuonia merkittävästi enemmän kuin ruoan kolesteroli.

Dietary Guidelines Advisory Committee -paneelin antamat lausunnot ovat usein vaikuttaneet valtion ravintosuosituksiin, joten tulossa voi olla radikaaleja muutoksia siihen miten yhdysvaltalaisia jatkossa ohjeistetaan syömään terveellisesti. Kananmunafarmareilla on ainakin syytä toiveikkuuteen.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Kananmunaherkkuja ja -niksejä

Lähde: Yle

Kommentit

kommenttia