Olutta napaan ja terveytesi kiittää!

Ilta-Sanomat haastatteli lääkäri Risto Laitilaa oluen terveysvaikutuksista ja niihin liittyvistä yleisistä myyteistä. Laitila kertoo, että olueen liitetyt terveysmyytit ovat monilta osin totta – tosin tietyin varauksin.

Vaikutus sydämeen ja verisuoniin

Laitilan mukaan oluen polyfenolit ja alkoholi todella näyttävät antavan suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta. Vaikutus ilmenee vielä 3 – 4 päiväannosta vastaavilla määrilläkin, mutta tätä suuremmat määrät aiheuttavat todennäköisesti jo enemmän hallaa kuin hyötyä suonistolle. Oluen juominen lisää myös hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä, mikä sekin osaltaan selittää oluen sydäntä helliviä ominaisuuksia.

Vaikutus luihin

Oluen ei ole todettu tutkimuksissa ainakaan haurastattuvan luita – pikemminkin päinvastoin. Eräässä italialaistutkimuksessa oluenjuonnin (yhdessä liikunnan ja korkean koulutusasteen kanssa) todettiin jopa suojaavan osteoporoosilta!

Muista kuitenkin kohtuus

Oluen terveyshyödyt häviävät nopeasti sen jälkeen kun suositellut päiväsaantirajat ylittyvät. Suositellut maksimimäärät olutta vastaavat kahta pientä pullollista keskiolutta miehille ja yhtä pulloa naisille. Tämän ylittävä määrä altistaa mm. maksavaurioille ja syövälle.


Katso myös:
Lisää olutinspiraatiota
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Ilta-Sanomat